Breekbaar haar? Lees dit blog om het te voorkomen!
|Wat te doen bij breekbaar haar?
Breekbaar haar kun je herkennen aan de slappe en futloze uitstraling en is vaak dof van kleur. Als je last hebt van beschadigd en breekbaar haar dan rekt je haar niet meer soepel mee. Je haar zal sneller afbreken wanneer je aan je haar zit. Denk bijvoorbeeld aan het borstelen of het maken van een staart. In dit artikel geef ik enkele inzichten en tips om breekbaar haar te voorkomen en hoe je je haar het beste kunt verzorgen.
Wat zijn de oorzaken van breekbaar haar?
Er zijn diverse oorzaken die voor breekbaar haar. De meest voorkomende zijn:
- Föhnen
- Stylen (met de stijltang)
- Krullen (met de krultang)
- Kleuren
Maar wist je ook dat het maken en dragen van een simpele paardenstaart je haar kan afbreken? Dit komt door het ijzeren gedeelte van een elastiekje. Gebruik daarom elastiekjes zonder ijzeren gedeelte. Je ziet tegenwoordig vaak de ‘Invisibobble elastieken’. Deze elastiekjes zorgen ervoor dat je haar minder snel afbreekt en voorkomen de vervelende ‘knik’ in je haar, die je krijgt wanneer je je haren weer los doet nadat je je haar in een staart hebt gehad. Ideaal!

Wat te doen om breekbaar haar te versterken of zelfs te voorkomen?
Een goede verzorging is de basis voor mooi, gezond en sterk haar. Zo heeft L’anza een productlijn, L’anza Healing Strength ontwikkeld. De Lanza Healing Moisture Tamanu Cream Shampoo kan in ieder geval een stap in de goede richting zijn. De shampoo is sulfaatvrij en is hierdoor extra mild. Ook bij dagelijks gebruik zal je haar niet beschadigen. Sterker nog, je haar wordt direct gehydrateerd bij gebruik. Door het weglaten van verzwarende vochtinbrengers blijft je kapsel licht en speels.
- Voorkomen is altijd beter dan herstellen! Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met warmtebronnen en vochtig haar. Voordat je met een warmtebron (zoals een föhn, stijl-of krultang) aan de slag gaat, kun je het beste een product gebruiken dat je haar beschermt tegen de hitte. Dit is heel belangrijk om breekbaar en beschadigd haar te voorkomen.
- Draag je natte haar beter niet in een staart of knot. Nat haar is namelijk extra gevoelig. Wees daarom ook altijd extra voorzichtig met je haar wanneer het nat is. Mijn tip is om nooit je haar met een handdoek droog te wrijven. Als je je haar erg ruw afdroogt na het wassen kunnen je haarpunten namelijk sneller beschadigen. Wat je daarom beter kunt doen is met een handdoek je haar droog knijpen.
Knippen van je punten?
Wat vaak vergeten wordt, is het het simpelweg knippen van je haar. Vooral dames met langer haar zijn geneigd een kappersbeurt over te slaan. En dat terwijl het juist heel belangrijk is om je haar regelmatig te knippen, zodat je haarpunten sterk en gezond blijven. Dit voorkomt gespleten haarpunten.
Wanneer je je gespleten haarpunten niet knipt, dan heb je kans dat ze verder splijten. Dat wil je natuurlijk helemaal voorkomen! Het is dus belangrijk om zowel tijdig je punten te knippen als je haar goed te verzorgen om breekbaar haar te voorkomen.