Een mooie baard? Dat doe je zo!

Deel dit bericht!

Het kweken en onderhouden van een baard vereist aandacht. Het brengt bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee: kritisch naar jezelf kijken en de discipline opbrengen om je baard goed bij te houden en te verzorgen. Draag jij een volle baard, dan zijn de onderstaande punten belangrijk om te weten en goed toe te passen.

Baard

 

Kies de juiste haarlijn

Iedere man heeft een eigen baardgroei en daarom is het dragen van een volle baard in veel gevallen meer dan ‘een baard laten staan’ alleen. De baard moet staan bij je gezicht en dit bereik je door het aanbrengen van de juiste haarlijn. Sommige mannen, maar dit zijn er maar zeer weinig, hebben geluk en kunnen de baard gewoon dragen zoals ie van nature groeit. Voor de meeste mannen is dit een ander verhaal. Zij hebben plekken waar de haargrens hoger of lager ligt. Dit heeft als resultaat dat de bovenrand van je baard geen mooie strakke lijn vormt. Deze dien je dus zelf aan te brengen en te onderhouden. Je wil echter niet dat de lijn onnatuurlijk hoog of laag loopt. Een goede richtlijn is het trekken van een lijn van je mondhoek naar je oorlel. Iets hoger of lager mag, al naar gelang naar de vorm van je gezicht. Heb je een rond gezicht, probeer dan de lijn vanaf je oor wat scherper naar beneden te laten lopen. Dit verlengt je gezicht optisch. Heb je juist een lang gezicht, laat de lijn dan wat minder hellen vanaf je oor naar je mondhoek.

 

Voorkom onnatuurlijk afsnijden

Dit heeft vooral betrekking op je hals. Laat je op je kin en wangen een flinke baard staan, bouw deze dan geleidelijk af in de hals. Als je in één keer al je haar wegscheert in je hals, en je de baard dus niet lager laat lopen dan je kaaklijn, geeft dit een bijzonder onnatuurlijk effect. Je kunt dit wél doen bij een stoppelbaardje, maar draag jij jouw baard langer, dan raden wij dit af. Een goede manier om een natuurlijke grens en een natuurlijk verloop te creëren is de volgende: houd een lijn aan van een centimeter onder je kaakbeen, op de hoeken bij de oren. Laat de baard in een lichte curve aflopen. Dit doe je door het diepste punt bij je baard, in het midden van je hals, tot net boven je adamsappel te houden. Breng een gebogen lijn aan die loopt van je ene oor via je adamsappel naar je andere oor. Alles onder deze lijn kun je afscheren, maar voor een nog natuurlijker effect kun je de haren onder deze lijn korter trimmen dan de rest van je baard.

 

Je baardhaar niet verven

Begint je baard grijze plekken te vertonen? So be it. Wij zijn geen voorstanders van het verven van de baard. Je zult zien dat bij de meeste mannen de baard ongeveer tegelijkertijd begint de grijzen als het hoofdhaar en in sommige gevallen zelfs eerder. Een grijzende kop met haar met daaronder een pikzwarte baard, is geen gezicht. Laat hier de natuur zijn werk doen. Mannen storen zich er niet aan en de meeste vrouwen vinden het aantrekkelijk.

 

Kies de juiste lengte

Wat zijn te lange baardharen? Het eenvoudige antwoord luidt: hier is geen standaard voor. Bij de ene man is een halve centimeter al te lang, terwijl de andere man weg kan komen met twee centimeter. Voor een groot gedeelte heeft dit te maken met de dichtheid van de baard. Heb jij een zware baardgroei en dichte baard, dan heb je meer keuzevrijheid. Lange haren zorgen soms voor een vollere baard, maar korte haren dekken de huid al genoeg. Is jouw baard langer dan een halve centimeter en zie je de huid er op de meeste plekken (vooral de wangen) nog steeds doorheen? Ga dan niet langer. Trim ‘m juist korter: dit zal hem voller doen lijken dan zo’n lange, pluizige baard met kale stukken.

 

Voorkom baardschilfers

Wie een baard draagt, moet de gezichtshuid goed verzorgen. Lang niet elke huid reageert namelijk goed op een volle baard. De huid kan droog aanvoelen en schilfers gaan vertonen. Net als roos in je hoofdhaar, zijn ook schilfers in je baardhaar niet prettig om te zien. Voor je eigen zelfvertrouwen doet dit ook niet veel goeds. Was daarom je baard regelmatig en verzorg de huid door deze met de vingertoppen goed in te masseren met een kwaliteits moisturizer. Verzorg ook de haren zelf met een haarolie.

 

Leuk weetje!

Gebruik jij een moderne telefoon met gezichtsherkenningstechniek om te unlocken? Deze techniek is inmiddels zo goed ontwikkeld dat je als man zonder problemen je gezichtsbeharing kunt aanpassen. Van een volle baard naar een gladgeschoren gezicht gaan? De telefoon zal je herkennen. Althans, dat is wat er beweerd wordt. Of dit echt waar is moet natuurlijk nog blijken. De techniek werkt, maar is nog niet volledig waterdicht. Benieuwd of jij je als baardbezitter zorgen moet maken? Test dan eerst de telefoon voordat je het scheermes uit de kast haalt! 😉

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *