Gespleten haarpunten? Geen paniek!

Deel dit bericht!

Gespleten haarpunten, heb jij er ook last van? Een gespleten haarpunt is een haar die niet meer bestaat uit één haarpunt, maar uit meerdere haarpunten. Soms twee, soms meer. gespleten haarpunten

Je herkent gespleten haarpunten aan de kleine witte puntjes onderaan een haar of als het uiteinde van je haar in meerdere puntjes eindigt.

Hoe ontstaan gespleten haarpunten eigenlijk?

Gespleten haarpunten krijg je doordat de buitenste laag van je haar beschadigd is. Dit kan komen door warmte, te vaak (achterover) borstelen en je haar droogwrijven.

Na een beschadiging is de binnenste haarlaag niet meer beschermd, waardoor het uitdroogt. De beschadiging laat zich zien als gespleten puntje!

Wat te doen bij gespleten haarpunten?

Eigenlijk kun je gespleten haarpunten nooit helemaal tegenhouden. Maar: je kunt er wel voor zogen dat je het niet erger maakt dan dat het is. Hoe?

  1. Gebruik een conditioner
  2. Gebruik een producten tegen warmtebronnen
  3. Breng regelmatig een bezoekje aan de kapper
  4. Zelf je puntjes knippen
  5. L’anza Emergency kuur

1. Conditioner

Na het wassen een conditioner gebruiken draagt zeker bij dat je haarpunten niet nóg verder splijten. Een conditioner sluit namelijk je haarschubben, waardoor je haar al een extra bescherming heeft.

2. Hittebeschermer

Föhn jij je haar na het wgespleten haarpuntenassen of ga je aan de slag met een krul- of stijltang? Gebruik dan een product die je haar beschermt tegen warmte. Een fijn serum of een goede olie doen vaak wonderen.

Echte toppers zijn de Biosilk Silk Therapy en Keune Defrizz serum. Ga je voor een fijne Argan Oil, dan worden je gespleten punten versterkt en verzorgt. Trouwens, deze olie zorgt ervoor dat je haar minder pluist!

3. Kappersbezoek

Eigenlijk een gemakkelijk antwoord: ga naar de kapper! Het is voor de conditie van je haar goed als je rond de 8-10 weken weer naar de kapper gaat. Doe je dit niet, dan worden je haarpunten alsmaar slechter.

We weten echt wel dat het niet leuk is om een stuk van je haar te laten knippen, maar als je dit niet doet, dan moet er op een gegeven moment een enorm stuk vanaf. En dát is helemaal schrikken. Ga regelmatig naar de kapper er zorg voor een gezonde look!

4. Zelf je haarpunten knippen

‘Zelf? Hallo. Is dat wel zo verstandig?’ Tuurlijk, je kunt je gespleten haarpunten best zelf een keer knippen. Het is niet zo dat je hele stukkgespleten haarpuntenen van je haar af knipt!

Neem telkens kleine plukjes haar en maak een spiraalvormige beweging. Springen uit de gedraaide lok kleine stukjes haar? Dat zijn de dode haarpuntjes. Je kunt de puntjes gewoon afknippen met een kappersschaar (gewone scharen zijn niet scherp genoeg).

Heb je dit gedaan, dan draai je dezelfde pluk haar nog een keer, maar dan in tegenovergestelde richting. En je knipt opnieuw de sprietjes weg.

LET OP: knip alleen in het onderste gedeelte van je haar. Deze kleine sprietjes verder naar boven zijn waarschijnlijk nieuwe haartjes. Laat deze zitten!

5. L’anza Emergency kuur

Je bent wat meer kwijt, maar dan heb je ook wat. Als je voor de L’anza kuur gaat, krijg je weer een mooi beschermlaagje om je haar.

Meestal kun je dit soort kuren niet zelf kopen, maar je kunt het wel professioneel laten doen in een kapsalon. Zo weet je zeker dat het helemaal goed gaat en je weer lekker gezonde punten hebt!

Algemene tips tegen gespleten haarpunten

  1. Borstel je haar alleen als het droog is
  2. Gebruik een borstel met natuurlijk haar
  3. Vermijd elastiekjes met metaal

Do not try this at home!

Het is helemaal trendy: de ‘burning hair’ of de ‘candle cutting’. De kappersschaar wordt ingeruild voor een brandende kaars waarmee de gespleten puntjes worden weggebrand. gespleten haarpunten

NIET zelf mee aan de slag gaan dames. Deze behandeltechniek kun je beter uit laten voeren door professionele kappers die weten wat ze doen en de nodige cursussen en trainingen hiervoor hebben gevolgd.

Hoe het werkt? Je haar wordt verdeeld in heel kleine strengen die zo strak worden gedraaid dat er geen zuurstof meer in zit. En iets zonder zuurstof kan – in theorie – geen vlam vatten.

Daarna worden alle sprietjes met een ‘gecontroleerde vlam’ weggebrand. Dit vergt veel techniek en daarom raden wij aan: niet proberen!

Verdwijnen gespleten punten helemaal?

Nee, helaas. Gespleten punten kun je nooit helemaal wegkrijgen. Tenzij je je haar afknipt tot waar het nodig is. Je kunt je beschadigde puntjes wel verminderen, maar helaas.. Er bestaat geen wondermiddel waardoor je opeens van het probleem af bent! Maar: keep up the good spirit. Je kunt er zeker wat aan doen!

Heb jij nog goede tips tegen gespleten haarpunten? Laat het ons weten!

Liefs, Carmen


Aangeraden producten

Serum en olie:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *