Haarborstel schoonmaken: how to?

Deel dit bericht!

Je haarborstel schoonmaken.. Een klusje die je waarschijnlijk nog wel eens uitstelt of misschien nog helemaal nooit hebt gedaan. Tijd voor actie!

We mogen er een beetje vanuit gaan dat je je haarborstel zeker elke dag één keer of vaker gebruikt. Maar, wat gaat er dan eigenlijk allemaal in die borstel zitten? Tussen al die pinnetjes? Haren, stylingsresten, dode huidcellen, stof.. (!)

Natuurlijk haal je je haren er wel uit, maar reinig jij je borstel ook echt grondig? Zeker een aanrader, want het is niet alleen hygiënisch, maar het voorkomt ook nog eens dat je haar snel vet wordt (door de resten). Kleine spoiler alert: dit is het resultaat. Voor/na. Yek!

haarborstel schoonmaken_voorna

In 4 stappen je haarborstel schoonmaken!

  1. Verwijder alle haren
  2. Haal alle pluisjes uit je borstel
  3. Schoonmaken maar!
  4. Droog je borstel

Vier stappen verwijderd van een schone haarborstel. Dat is te doen toch? Wij nemen je stapsgewijs mee in het schoonmaken van je borstel. Vandaag is de Wetbrush van onze eigen blogster aan de beurt. Oh, en die foto’s? Keiharde realiteit. Sorry voor de foto’s 😉

Haarborstel voor: met haren, met pluisjes

Stap 1: verwijder alle haren uit de haarborstel

Deze stap is niet zo heel moeilijk en die voer je waarschijnlijk al uit: het verwijderen van de haren uit je haarborstel. De makkelijkste manier is om dit gewoon met je vingers te doen.

Het is misschien een priegelwerkje, maar het moet even gebeuren! Lukt het niet met je vingers, dan kun je ook een haarschuifje gebruiken.

Tip om tijd te besparen: heb je je haren geborsteld? Haal dan na elke borstelbeurt de haren uit je borstel of kam. Maak er een gewoonte van!

Haarborstel zonder haar, met pluisjes

Stap 2: verwijder alle pluisjes rondom de pinnetjes

Ha, mysterie opgelost. Die grijze pluisjes rondom de pinnetjes van je haarborstel zijn voornamelijk stof! Oh, en vergeet de stylingsresten en huidcellen niet. Uhuh, vrij smerig dus.

Ook hier geldt dat je de pluisjes het best met je vingers kunt verwijderen. Heb je een betere manier gevonden? Helemaal prima; zolang je maar een manier hebt gevonden om de bolletjes stof te verwijderen. Heb je de haren én de stofpluisjes verwijdert, dan is nu tijd voor het échte werk: wassen!

haarborstel schoonmaken
Haarborstel laten weken in een sopje

Stap 3: je haarborstel écht schoonmaken

Nu gaan we de haarborstel écht schoonmaken. Vul je gootsteen of een emmer met een laagje warm water en voeg shampoo toe (het liefst een milde shampoo en niet speciaal voor gekleurd haar). Je kunt trouwens ook warm water met soda of ammoniak gebruiken voor het inweken!

Leg je borstel in het laagje water met de pinnetjes naar beneden en zorg ervoor dat je niet je hele borstel onder water legt als je een borstel hebt met poufy gedeelte (soort kussentje onder de pinnetjes), want dat wil je niet nat hebben!

Heb je een borstel zonder kussentje, dan heb je geluk. Dan mag ‘ie helemaal onder water. Wordt het kussentje namelijk nat, dan is de kans groot dat het na verloop van tijd wat kan gaan stinken, omdat je het water er niet helemaal uit krijgt.

Vervolgens schrob je met een oude tandenborstel of smal borsteltje tussen de pinnetjes door. Als finishing touch zou je met wat Dettol de laatste vette restjes kunnen verwijderen. Neem ook het handvat mee! Zie je nog wat stofjes, verwijder ze dan met een pincet of een heel klein schaartje.

haarborstel schoonmaken schoon
Haarborstel na: schoon!

Stap 4: je schone borstel drogen

Heerlijk: een schone borstel! Het scheelt een hoop geld, omdat je geen nieuwe aan hoeft te schaffen. En als je je borstel goed schoonmaakt, is dat ook echt niet nodig.

Wat je als laatste stap niet mag vergeten, is het drogen van de borstel. Dit voorkomt vreemde luchtjes. De buitenkant kun je gewoon afdrogen met een handdoek.

Is er nu per ongeluk toch wat water in het poufy gedeelte gekomen? Föhn het kussentje dan goed droog. Check? Je haarborstel is weer als nieuw!

haarborstel schoonmaken voor_na
Haarborstel voor en na

Wil je eigenlijk niet weer je haarborstel schoonmaken, maar ben je op zoek naar een manier om een vieze haarborstel te voorkomen? Lucky you, wij hebben namelijk dé tip voor jou!

Haarborstel schoonmaken? Dat hoeft niet meer!

Ha, wij hebben dé tip voor jou zodat je je haarborstel niet meer hoeft schoon te maken. Nouja, niet meer hoeft te boenen. Dit heb je nodig: een schone, (oude) panty die de prullenbak in mag en een elastiekje. Je hebt alleen de ‘voet’ van de panty nodig. Dus heb je een pantykousje, dan hoef je niets te knippen.

  • Schuif je haarborstel in je panty.
  • Trek de panty strak om de borstel, zodat de pinnetjes door de panty heen steken.
  • Doe een elastiekje om de panty en het handvat, zodat de panty goed blijft zitten.

Nu kun je dus gewoon je haren borstelen, zonder dat je borstel vies wordt. Zie je dat de pinnetjes na verloop van tijd weer viezig worden (pluisjes), dan haal je de borstel uit de panty en gooi je je panty weg. Voila!

Ben jij nog opzoek naar een borstel?

Ben jij nog opzoek naar een borstel voor jouw haartype? Dan ben je op de goede plek bij Haarwereld.nl. Wij hebben een ruim assortiment met haarborstels voor professioneel gebruik, maar ook voor consumenten! Neem gauw een kijkje! Klik hier!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *