Haarlengte genetisch bepaald?

Deel dit bericht!

Haarlengte genetisch bepaald? Is het nou een fabel of is het een feit? Wij zochten ‘t voor je uit. Spoiler alert: het is geen fabel.

We krijgen erg vaak de vraag hoe het kan dat het haar van vriendin X enorm lang is en snel groeit, terwijl de persoon in kwestie ervaart dat het haar niet langer wordt dan schouderlengte. Hoe dat kan?

Haarlengte genetisch bepaaldhaarlengte-genetisch-bepaald

Haar tot op je billen of haar tot op je schouders: het lijkt soms niet helemaal eerlijk. En dat klopt, dat is het ook niet. En het is dus absoluut geen kwestie van tijd of het juiste eten, maar gevalletje erfelijk bepaald.

De lengte van je haar is dus genetisch bepaald. Hoe lang haarzakjes aan een haar ‘werken’ staat dus al vast. Een heel lang verhaal vrij kort: duur groeiproces + groeisnelheid = maximale haarlengte.

We leggen het kort uit: hoe lang jouw haarzakjes werken aan de groei van je haar gecombineerd met de groeisnelheid van een haar, bepaalt jouw maximale haarlengte. En ook dit leggen we uit!

Haarcyclus

Je haarcyclus bestaat uit meerdere fases: van de groei van een haar tot het moment dat de haar uitvalt. Dit is dus je groeiproces (en zoals we zeiden: de duur van dit groeiproces verschilt per persoon). De gehele haarcyclus neemt tussen de 2 en 6 jaar in beslag.

Anagene fase
In deze eerste fase worden nieuwe haarcellen gevormd en het haar groeit. Je haar neemt een langere lengte aan en groeit gemiddeld zo’n centimeter per maand.

Katagene fase
Je haar groeit in de katagene fase nagenoeg niet meer en het komt iets losser te zitten. Meestal vallen je haren er vanzelf uit (als je je haren hebt gewassen komen vaak ook veel haren die in deze fase zitten uit je hoofdhuid). Maar: schrik niet, want vaak wordt deze ‘oude’ haar door een nieuwe haar uit z’n haarzakje geduwd.

Telogene fase
Tot slot hebben we de telogene fase in het haargroeiproces. In deze fase pauzeert het haarzakje ter voorbereiding van een nieuwe haar. Hoe lang dit duurt, is ook weer genetisch bepaald!

haarlengte-genetisch-bepaald

Groeisnelheid

Hoe snel jouw haar groeit, kunnen we helaas ook niet uitleggen. Wel kunnen we je tips geven om jouw haargroei te versnellen. Welke dat zijn, lees je in ons blog over haargroei versnellen!

Onderzoek groeiproces haar

haarlengte genetisch bepaald

Eerlijk is eerlijk: we kunnen simpelweg niet uitleggen hoe het kan dat een haar doorgaat of juist stopt met groeien en waarom dat bij de een sneller of langzamer gaat dan bij de ander. Er lopen nog tal van onderzoek op dit gebied. Dat verklaart wel weer hoe complex het haargroei vraagstuk is!

Dus, vraag jij je af waarom jouw haar niet meer groeit? Dan heb je vanaf nu een antwoord: volgens onderzoek is jouw haarlengte genetisch bepaald!

PS: Deze knapperd heeft geluk. Want om onverklaarbare reden wordt het haar bij mannen vaak niet veel langer dan tot boven de schouders!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *