Let it snow: hoofdroos

Deel dit bericht!

Met deze sneeuw bedoel ik niet de sneeuw die binnen een uur het complete verkeer plat legt en mensen over stoepen laat glibberen. Met deze sneeuw bedoel ik de witte schilfers die vaak op de schouders van mensen liggen. En wat hebben we daar allemaal toch een hekel aan. Roos!

Wat een rare naam eigenlijk… Het woord roos wordt gebruikt voor het afschilferen van de huid onder het hoofdhaar. Maar waar komt dat woord vandaan? Daarover zijn de geleerden het niet eens. Volgens sommigen gaat het terug naar een oud Indo-Europees woord dat openscheuren betekent. Maar anderen denken aan metaforisch gebruik van de bloemnaam ‘roos’, waarbij de afbladerende schilfers worden vergeleken met rozenblaadjes. Hoe dan ook, het woord “roos” heeft meerdere betekenissen, maar de betekenis waar we het hier over hebben is toch wel de minst geliefde. Want hóe vervelend is het als je een belangrijke afspraak hebt of gewoon lekker uitgaat en er ligt een witte last op je schouders? Want dat is het, een last. Zelf heb je kosten nog moeite gespaard en er goed en verzorgd uit te zien, maar de schilfers die op je schouders vallen, gooien roet in het eten.

En dat is helemaal niet nodig! Want waar men zich “vroeger” inderdaad maar gewoon moest neerleggen bij dit vervelende verschijnsel, is er tegenwoordig een ongelooflijk groot assortiment aan producten die je van de roos af kan helpen. Dus je hoeft niet langer om de paar minuten je schouders te checken en hopelijk ongemerkt de roos van je schouders af te kloppen.  Daar zijn inmiddels gelukkig oplossingen voor. Heb jij last van schilfertjes of roos in je haar? Met deze tips en tricks kan je schilfertjes en roos zonder problemen voorkomen, verminderen en verwijderen. Roos is een aandoening waarbij veel huidschilfers in je haar verschijnen. Deze witte schilfers zitten vaak los in het haar. Bijna iedereen heeft weleens last van roos in het haar. Meestal gaat het om een tijdelijke irritatie van de hoofdhuid. Deze irritatie kan veroorzaakt worden doordat je chemische stylingsproducten als mousse, gel, wax, etc. hebt gebruikt. Roos gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over, maar soms heb je wat extra hulp van speciale anti-roos producten nodig.

Oorzaken roos:

Cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich voortdurend, waardoor ‘oude’ cellen zich van de huid loslaten. Mensen die last hebben van roos hebben een verdubbeling van deze celvernieuwing, waardoor er ook twee keer zoveel ‘oude’ cellen loslaten en er schilfers (roos) ontstaan.

Roos is geen teken van een slechte gezondheid. Er bestaat ook geen verband tussen hoofdroos en kaalheid of haaruitval. Hoofdroos is, hoe hinderlijk ook, een puur cosmetisch probleem.

Wat te doen tegen roos?

Je kunt roos vaak verhelpen door het gebruik van een anti-roos shampoo. Een anti-roos shampoo bevat stoffen die de aanmaak van huidcellen remmen. Was je haar om de paar dagen met zo’n shampoo en laat het product vijf tot tien minuten inwerken. Beweeg je vingers tijdens het wassen zodanig over je hoofdhuid dat je de schilfertjes als het ware los masseert. Naast anti-roos shampoo zijn er ook speciale lotions om roos tegen te gaan.

5 tips om roos tegen te gaan

 

Wassen

We ontkrachten meteen een fabeltje, namelijk dat het regelmatig wassen van je haar roos verergert. Feit: was je haar regelmatig, dat verwijdert de dode huidcellen nog voordat ze de kans krijgen om zich te verzamelen. Kies daarbij voor een milde shampoo of een anti-roos shampoo, dit laatste vertraagt de productie van nieuwe huidcellen. Agressieve middelen moet je zeker niet gebruiken.

 

Heet, heter, heetst

Het douchen onder te heet water kan roos aanwakkeren. Evenals het haar te heet föhnen. Zet deze op een zo laag mogelijke stand. Dat is beter voor haar en hoofd.

 

Massage

Wil je kriebelen en krabben? Niet doen. Een goede tip is de hoofdhuid masseren met een olie. Het gaat jeuk tegen en stimuleert de talgproductie voor een betere hoofdhuid. Wist je dat er ook haarscrubs bestaan?

 

Natuurlijke stylingproducten

Gebruik zo min mogelijk chemische stylingproducten. Deze bevatten chemicaliën die de huid irriteren. Kies voor natuurlijke producten. Ook belangrijk; maak regelmatig je kam, borstel en overige haaraccessoires schoon.

 

Schaam je niet!

Een kleine boost voor het zelfvertrouwen: ruim zeventig procent van de Europese bevolking heeft ermee te maken. Je bent niet de enige. Een fijne gedachte, toch? Dus met de bovengenoemde tips kan ook jij binnenkort de titel “Let it snow, let it snow, let it snow” omzetten naar “Let it shine, let it shine, let it shine”!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *