Haarstukje? Niets om je voor te schamen!
|Een haarstukje, haarwerkje, haarpruik of inzetstukje.. Tal van termen die helaas vaak met iets minder positiefs geassocieerd worden. Maar, waarom eigenlijk?
Want wat als jij op bepaalde plekken op je hoofd nou net iets dunner haar hebt of kale plekjes krijgt? Dan is een haarstukje toch een ideale oplossing?
Haarstukje tegen haarverlies?
Haaruitval heb je in allerlei soorten en proporties en de oorzaken zijn ontzettend uitlopend. Of je nou gewoonweg heel erg dun haar hebt, kale plekjes krijgt op je hoofdhuid of een chemokuur moet/hebt ondergaan? Een haarstukje is absoluut geen taboe meer.
In dit blog onderscheiden we drie soorten haarwerken, namelijk confectiehaarwerken, extensions en pruiken. Weet jij wanneer je welk haarwerk het best kunt gebruiken?
Confectiehaarwerken
Een confectiehaarwerkje is – zoals de naam al zegt – voorgefrabriceerd; dus op voorraad én dus snel leverbaar. Confectiehaarwerken zijn gemaakt van kunstvezels (synthetische vezels). Het haarstukje dient dan ook voor het slapen gaan afgezet te worden.
Of je een synthetisch confectiehaarwerk kunt stylen? Nee, helaas. Niet kleuren, niet föhnen en niet te stylen. Je draagt dit haarstukje altijd op de manier hoe je hem aangeschaft hebt.
Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je daarom niet zo snel voor een confectiewerk wilt gaan. Je dient exact dezelfde kleur haarwerk te hebben als je eigen haar. En dat is nou eenmaal lastig, omdat het in 9 van de 10 gevallen wel iets afwijkt qua kleur..
Let’s think about it. Zitten er ook voordelen aan dan? Ja, natuurlijk! Vooral voor mensen die heel snel en voor een relatief korte periode een haarstuk nodig zijn, is dit een ideale oplossing. Bovendien behoeft een synthetisch confectiehaarstukje heel weinig onderhoud!
Extensions
Haar extensions kennen de meesten van ons wel. Extensions zijn stroken haar; of synthetisch of echt mensenhaar. En de prijs? Tja, die is heel afhankelijk van de kwaliteit en van waar jij ze koopt..
Extensions worden ook wel ‘wefts’ genoemd. En je kunt ze op allerlei manieren in je haar vastzetten. Het resultaat? Een prachtige volle bos met haar waar je best mee mag pronken. Wil je het mooiste van het mooiste met een natuurlijk effect? Ga dan voor 100% mensenhaar.
Om het ingewikkeld te maken, zijn er dus verschillende applicaties om de extensions vast te maken aan je eigen haar. Wij behandelen vier bekende en goed werkende manieren!
Fill-in extensions
Fill-in wefts zijn losse extensions die verspreid door het haar geplaatst worden. Vaak met wax of micro ringetjes. Deze fill-in ringetjes groeien vanzelf uit, waardoor je ze later weer hoger in je haarpluk moet plaatsen.
Clip in extensions
Wil je extensions tijdelijk dragen? Dan kies je voor clip in extensions. Deze klip je letterlijk in je haar en je haalt ze er weer uit wanneer je maar wilt. Wist je dat ze je haar niet beschadigen?
Dat komt onder andere doordat de clips niet te strak in jouw haar zitten en omdat ze gemaakt worden van siliconen. Dat zorgt ervoor dat de haarstroken niet uit je haar vallen of uitglijden!
Tape extensions
Ha, echt dames. Tape extensions plak je door een strookje lijm aan je eigen haar vast (vaak zijn dit strookjes van 5-10 cm. breed). Ook deze extensions groeien uit, waardoor je ze bij een kapper of professioneel extensionkenner omhoog moet laten plaatsen.
Micro-ring extensions
Volgens ons is dit de meest bekende manier van het zetten van extensions; er wordt een plukje van je eigen haar gepakt, waar een ringetje om wordt gedaan.
In dit ringetje wordt een extension gestopt en wordt dan aangeknepen met een speciaal tangetje. Het voordeel? Geen hitte en dus een zeer lange kans op haarbeschadiging met de micro-ring extensions!
Wij adviseren om uiteindelijk te kiezen voor de clip-in extensions. Dit is geen permanente oplossing, maar je haar wordt in elk geval niet beschadigd doordat er geen hitte wordt gebruikt en je ze ‘s nachts uitdoet.
Pruik
Last, but not least.. De pruik. Een pruik is een compleet kunstkapsel, die de indruk wekt dat het je eigen kapsel is (in tegenstelling tot een haarstukje of extensions die delen aanvullen of bedekken).
Een pruik wordt vaak aangeschaft als iemand echt helemaal is of verwacht dit op bepaalde termijn te worden. Wij horen vaak dat naar een pruik gekeken wordt als er sprake is van een (haar)ziekte.
Nu kunnen wij daar heel veel over gaan roepen, maar zover reikt onze expertise niet. Onze tip: ga op zoek naar een betrouwbare partij waar jij je op je gemak voelt en laat je uitgebreid informeren over de mogelijkheden.
Wist je trouwens dat de meeste verzekeringen een pruik of haarwerk vergoeden in geval van een medische aandoening of behandeling?
We begrijpen heel goed dat het moeilijk kan zijn om te kiezen of je een haarpruik, haarstukje of haarextensions wilt. Laat je vooral heel goed informeren over de mogelijkheden én wat praktisch is voor jou.
Meer weten over pruiken of haarstukjes? Op de site van de Nederlandse Haarstichting vind je ontzettend veel informatie! Hopelijk hebben wij je een beetje op weg geholpen.. Succes met het vinden van een gepast haarwerk.
Goeie vraag, waarom is het dragen van een pruik of haarstukje eigenlijk zo taboe? Vaak onderliggen haaruitval of verdunning ziekte of fysieke aandoeningen. Dan is het toch belangrijk dat men daarmee voorzichtig omgaat en dit niet ridiculiseert. Dankjewel voor dit blog. Je levert een bijdrage aan dat mensen met haar problemen zich beter kunnen voelen.
Ik heb ook een haarstukje. Ik zie het als het creëren van een prachtige illusie. En er is iets nieuws onder de zon. Die prachtige bos zwart haar van Mariska Veres destijds was het resultaat van zeer geslaagd haarwerk.