Schijnt op jouw hoofd de maan door de bomen? Dit kan de uitkomst zijn:

Deel dit bericht!

Haartransplantatie? Wij horen je denken. Zou dat ècht iets voor mij zijn? Wie weet! Want haartransplantatie, ook wel haarimplantatie genoemd, wordt vaker toegepast dan je denkt. En waarom ook niet? Want hoe je het ook wendt of keert, feit blijft dat de meeste mannen, en ja ook vrouwen, het niet leuk vinden wanneer zij ontdekken dat hun weelderige haardos ze in de steek laat. Dus ben ook jij één van degenen die er stevig van baalt dat er steeds minder overblijft om een kam doorheen te halen, dan is haartransplantatie zeker een overweging waard.

 

Kies de kliniek die bij jou past

Natuurlijk is het niet een beslissing die je zomaar even neemt. De impact van haarverlies is enorm groot en goede begeleiding en uitleg is ongelooflijk belangrijk. Waar denk je dat de term “haantjesgedrag” vandaan komt? Of “zo trots als een pauw”? Ook in de dierenwereld is de tooi onmisbaar en erg belangrijk. We raden daarom altijd aan om eerst een adviesgesprek aan te vragen bij één van de klinieken die haartransplantatie uitvoert. Dit gesprek is over het algemeen gratis en vrijblijvend. En wanneer je het lastig vindt om een keus te maken uit alle aanbieders, kun je een kijkje nemen op de website van de haarstichting
haartransplantatie

Combineer de ingreep met een tripje naar het buitenland

Ook overwegen veel mensen om een haartransplantatie uit te laten voeren in het buitenland. Dat kan heel veel geld schelen en ook daar is een groot aanbod aan klinieken die deze behandeling uitvoert. Wèl adviseren wij je om in ieder geval zoveel mogelijk informatie en ervaringen van mensen die jou voorgingen te verzamelen. Dat geldt zowel voor klinieken in Nederland als in het buitenland.

 

Hoe werkt het precies?

In het verleden werd bij haartransplantatie vaak gebruik gemaakt van de FUT-techniek (Follicle Unit Transplant). Bij deze methode wordt er uit het achterhoofd een strook met haar verwijderd. Daarna wordt de huid gehecht. Bij deze vorm van haartransplantatie is altijd sprake van een behoorlijk litteken.

Tegenwoordig wordt steeds vaker de FUE-methode toegepast (Follicle Unit Extraction). Deze methode is nagenoeg pijnloos en laat geen zichtbare littekens achter. Na ongeveer een week is er zelfs vrijwel niets meer zichtbaar van de haartransplantatie.Bij de FUE-methode worden uit de haarkrans aan de achterkant van het hoofd zogeheten grafts weggenomen. Dit zijn haarwortels met 1 tot 4 haren. Deze grafts worden vervolgens getransporteerd naar het gebied dat ongewenste kaalheid vertoont. Het gebied waaruit de grafts worden weggenomen, de haarkrans, is het gebied dat ongevoelig is voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Ofwel het hormoon dat ervoor zorgt dat haarzakjes vroegtijdig afsterven. Zelfs bij ernstig mannelijk haarverlies vallen haren in dit gebied niet uit. Ook na het wegnemen uit de haarkrans behouden deze haren hun genetische eigenschappen waardoor alle getransplanteerde haren levenslang blijven groeien.

Schrik niet wanneer je merkt dat de getransplanteerde haren beginnen uit te vallen, want dat is heel normaal. Na ongeveer 2 tot 4 weken vallen de haren uit, maar deze beginnen na zo’n 3 tot 4 maanden weer te groeien. Na circa een jaar is een optimaal resultaat zichtbaar.

 

Zijn er ook nadelen?

Het kan als een nadeel ervaren worden dat het hele hoofd vaak kaal geschoren moet worden voor een haartransplantatie. Dit kan, vooral bij langere haardracht, een grote drempel zijn. Maar het is niet altijd noodzakelijk. Bij langer haar kan soms worden volstaan met het kaalscheren van 1 of 2 stroken op het achterhoofd waarover later het bestaande haar valt. Deze haarbesparende techniek wordt vooral bij vrouwen toegepast. Ook hiervoor geldt: stel deze vraag bij het adviesgesprek om onaangename verrassingen te voorkomen.

 

Test het zelf:

Nieuwsgierig geworden? Je kunt zelf vrij eenvoudig aan de hand van 10 factoren toetsen of je geschikt bent voor een haartransplantatie:

  1. Een realistische verwachting. Een vijftigplusser met een haarlijn van een tiener is niet realistisch.
  2. Heb je beginnende haaruitval? Dan is het raadzaam om eerst af te wachten hoe de haaruitval zich ontwikkelt.
  3. Om dezelfde reden als genoemd bij 2 is het niet wijs te beslissen vòòr het 25e levensjaar. Hiermee voorkom je dat de behandeling later herhaalt moet worden.
  4. Heb jij schaarse en/of zwakkere haren in het donorgebied? Wellicht is het wijs om eerste een behandeling ter versterking te ondergaan.
  5. Een goede gezondheid levert een optimaal herstel op. Het blijft een behoorlijke ingreep.
  6. Bij haaruitval op bijvoorbeeld jongere leeftijd adviseren wij eerst andere maatregelen te onderzoeken. Er kan een achterliggende oorzaak zijn waarbij wellicht door middel van medicijnen al een goed resultaat geboekt worden.
  7. Mannen met erfelijke haaruitval door de jaren heen zijn goede kandidaten voor haartransplantatie.
  8. Zowel mannen als vrouwen die door een operatie (denk hierbij bijvoorbeeld aan een facelift of een wenkbrauwlift) haar hebben verloren of waarvan de haarlijn is verhoogd, zijn goede kandidaten.
  9. Haarverlies ten gevolge van letsel, bijvoorbeeld brandwonden, is vaak goed te verhelpen door middel van haartransplantatie.
  10. Een goede gezondheid èn goede elasticiteit van de huid bieden betere mogelijkheden.

Denk jij nu “ik zou ook wel weer eens met mijn handen in het haar willen zitten”? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek bij één van de klinieken die jou graag weer een volle haardos bezorgt.

Meer weten over het verbergen van dunner wordend haar? Lees ons blog over Hair Sculptor; een eenvoudige oplossing voor mannen én vrouwen met dunner wordend haar.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *