Haarziekten: welke zijn er en wat doe je eraan?

Deel dit bericht!

Haarziekten komen vaker voor dan je denkt. Wat dacht je van haaruitval, het plotseling krijgen van kale plekken of zelf je haren uit je haarzakjes trekken? Haarziekten

Natuurlijk heb jij ook wel eens lat van je hoofdhuid of een periode dat je meer haaruitval hebt dan anders. Maar, heb je dan ook meteen een haarziekte? Wij leggen het jou uit!

Soorten haarziekten

Welke haarziekten zijn er eigenlijk, wat zijn de oorzaken en wat kun jij ertegen doen? In dit blog behandelen wij de meest voorkomende haarziektes..

  1. Alopecia Areata
  2. Tractie Alopecia
  3. Alopecia Diffusa/Effluvium
  4. Trichotillomanie

1. Kale plekken op de hoofdhuid (Alopecia Areata)

Het kan zomaar zo zijn dat je last hebt van kale plekken op je hoofdhuid. Dus geen algehele vermindering van je haar, maar echt op spechaarziektenifieke plekken. Dit wordt ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd.

Alopecia Areata komt voor bij 1,7% van de mensen vóór hun vijftigste. Deze haarziekte kent veel verschillende vormen; het kan gaan om een kaal plekje in je baard of aanzienlijke grote plekken op je hoofdhuid.

De exacte oorzaak van deze haarziekte is helaas nog onbekend. Wat we wel weten is dat de haarwortels belemmert worden in hun groei. Hierdoor groeien er alleen nog maar gemakkelijke afbrekende haren. Of zelfs helemaal geen haren meer!

2. Haaruitval door spanning op het haar (Tractie Alopecia)

Tractie Alopecia is een haarziekte dat haaruitval veroorzaakt, doordat er grote spanningen op het haar staan. Denk hierbij aan dreadlocks, te strakke vlechten of paardenstaarten.haarziekten vlecht

Het kan natuurlijk geen kwaad als je een keer gave boxer braids draagt, maar zorg ervoor dat je haar niet constant op spanning staat.

Hoewel we vaak horen dat vrouwen en meiden last hebben van deze haarziekte, kan het net zo goed voorkomen bij mannen die hun haar in een staartje of knotje dragen.

3. Haaruitval over de hele hoofdhuid (Alopecia Diffusa/Effluvium)

Heb je last van haaruitval over je hele hoofdhuid en is het erger dan de hoeveelheid haren die je normaal verliest? Dan heb jij waarschijnlijk last van Alopecia Diffusa.

Deze haarziekte zorgt ervoor dat je hele hoofdhuid zichtbaar wordt door het uitgevallen haar. Simpelweg is een groter gedeelte van de haren in rustfase dan normaal.

‘Klopt het dat ik geen allergische reactie, ontsteking of een rode hoofdhuid heb?’ Ja, dat kan heel goed kloppen. Deze haarziekte kan ook veroorzaakt worden door een stoornis in de schildklier, stress, het gebruik van bepaalde medicijnen en het gebrek aan vitaminen en mineralen. Haarziekten zijn dus niet altijd zo erg als ze klinken!

4. Haaruitval door psychische aandoening (Trichotillomanie)

Misschien heb je er al eens van gehoord; mensen die de neiging hebben om hun eigen haar uit hun hoofdhuid te trekken. Eigenlijk is dit geen haarziekte, maar een psychiatrische aandoening.

haarziekten dwangmatig uittrekkenVooral bij veel kinderen of jong volwassenen is dit een veelgehoord probleem van haaruitval. Wist je dat het bij meisjes ook vaker voorkomt dan bij jongens? Vaak stoppen kinderen er vanzelf mee als ze ouder worden..

Deze haarziekten worden door elkaar gehaald!

Het komt nog weleens voor dat Alopecia Areata en Trichotillomanie door elkaar worden gehaald. Het is heel belangrijk om te weten wat de haaruitval veroorzaakt: trekt het kind of de jong volwassene de haren zelf uit de hoofdhuid of valt het écht uit?

Er zijn helaas nog meer haarziekten die ons heel onzeker kunnen maken. Haarstichting heeft ze voor jou op een rij gezet..

Is jouw vraag hiermee niet beantwoord? Bel, mail of chat met ons en wij helpen je graag verder! NB: Schaam je niet voor een mogelijke haarziekte. Bij twijfel of bij ernst, neem contact op met je huisarts om erachter te komen óf je mogelijk een haarziekte hebt.

Zo ja, dan kan het zijn dat een arts niet meteen weet wat voor haarziekte je hebt. Haarziekten kunnen namelijk erfelijk bepaald zijn, wát het eenvoudig maakt om een diagnose te stellen. Het komt ook voor dat er een onderzoekstraject wordt gestart om erachter te komen hoe bepaalde haarproblemen zich ontwikkelen..


Aangeraden blog

Haaruitval? 12 voeding- en leefstijltips!

 

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *