Je haren beschermen tegen zon zee en chloorwater? Zo doe je dat!

Deel dit bericht!

De zomer staat weer voor de deur en daarmee waarschijnlijk ook je vakantie.  Lekker zonnen op witte stranden, verkoeling zoeken in de blauwe zee, een sportieve duik nemen in het royaal vormgegeven zwembad of in een mooie, mediterrane stad rondwandelen.

bruin worden water

Ideaal om in de zomer te doen, maar dit zijn wel stuk voor stuk momenten waar je haar wordt blootgesteld aan de zon, zeewater en/of zwembadwater. En de zonnestralen, het zout en het chloor kunnen je haar helaas verkleuren en uitdrogen. Zo verlicht UV-straling de pigmenten in je haar, onttrekt zout het vocht uit je haar en geeft chloor een agressieve reiniging waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd.

En het uitdrogen kan de volgende negatieve gevolgen hebben:

  • Je haar kan gaan splijten.
  • Je haar kan afbreken.
  • Je haar kan pluizig worden.
  • Je haar kan beschadigen.

In dit blog geven we je 4 eenvoudige tips om je haar te beschermen tegen zon, zee en zwembadwater. Dit zodat je met een gerust hart op vakantie kunt en optimaal kunt genieten!

1. Vermijd chemische behandelingen 

Vermijd chemische behandelingen in je haar, zoals permanent, straightenen en haarkleuringen. Tijdens dergelijke behandelingen krijgt je haar het zwaar te verduren. Je haar zou lichtjes kunnen beschadigen en wordt vaak gewoon droog. En in normale omstandigheden is dit meestal geen probleem. Maar in de zomer is droog haar echt niet bestand tegen de zon, zout en chloor. Biedt je haar dus preventief bescherming tegen zon, zout en chloor door dergelijke behandelingen uit te stellen tot na de zomer. Wil je toch krullen, volume of steil haar via omvorming of je haar laten verven? Laat dit dan alleen door een professional doen, en doe het niet zelf! Zij kunnen je haarconditie namelijk het beste inschatten en eventueel aanvullend advies geven!

2. Spoel je haar vóór en ná het zwemmen met kraanwater

Als je een duik wil nemen, zorg dan dat je eerst je haar goed nat maakt met kraanwater. Doordat er ‘schoon’ water in je haar zit, slagen zout, chloor en mineralen er minder goed in om je haar binnen te dringen.

Helaas gaan deze stoffen tijdens het zwemmen alsnog tussen je haren zitten. Daarom is goed uitspoelen na het zwemmen ook een aanrader. Overigens zit er in veel ‘vakantielanden’ ook chloor in kraan water, maar dat is nooit zoveel als in zwembadwater. Voor- en uitspoelen met kraanwater is daar alsnog beter dan het niet doen.

3. Minimaliseer bloot stelling van je haar aan zwembad- en zeewater

Het zout in zeewater en met name chloor in zwembadwater zijn funest voor je haar. Het maakt je haar droog en kan zelfs geblondeerd haar groen maken. Maar hier geldt: je mag best het water in. Kijk alleen of je de blootstelling aan het water kunt verminderen, om zo je haar te beschermen tegen chloor en zout:

Draag je (lange) haar in een knotje, zodat het tijdens het zwemmen boven het wateroppervlak blijft. Probeer simpelweg de verleiding te weerstaan om kopje onder te gaan. Spoel je gezicht liever later af onder de douche. Breng voordat je gaat zwemmen een conditioner aan in je haar. Deze sluit de haarschubben (dat maakt je haar ook zo glad), waardoor zout, chloor en mineralen niet of minder goed in je haar kunnen trekken.

4. Minimaliseer bloot stelling van je haar aan de zon 

De warmte van de zon kan je haar uitdrogen, beschadigen en zelfs (lichter) verkleuren. Om nu te zeggen, “Ik vermijd de zon wel”, dat hoeft nu ook weer niet. Zonbescherming voor je haar is essentieel, maar is ook te behalen door blootstelling van je haar aan de zon te minimaliseren:

  • Draag een hoed(je) of sjaal over je haar, die de zon ervan weerhoudt contact met je haar te maken.
  • Draag je haar in een vlecht, staart of steek het op. Het haar oppervlak dat zo aan de zon wordt blootgesteld wordt aanzienlijk kleiner.

Misschien schrikt bovenstaande je af om überhaupt op vakantie te gaan. Dat hoeft echt niet. Als je ervoor zorgt dat je haar niet onnodig veel in de zon, zee- en zwembadwater komt. Ook niet als je je haar goed verzorgt en beschermt met haar producten voor zon, zout en chloor. En natuurlijk de praktische tips uit het blog meeneemt op vakantie. 😊 Dan kun je gewoon van de zomer genieten!

Nog vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over hoe je je haar het beste kunt beschermen tegen de zon of specifiek over onze zon beschermende haarproducten? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via 0529-480503 of via klantenservice@haarwereld.nl

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *