Haren wassen? Tips ’n tricks!

Deel dit bericht!

Je haren wassen.. Hoe vaak moet jij je haar nou écht wassen? Om de dag, elke week, elke maand? Iedereen roept vaak wat anders. Maar één ding is zeker: iedere dag je haren wassen in funest voor je mooie lokken. haren wassen

Helaas is er ook niet een standaardadvies over hoe vaak jij je haar moet wassen. Het hangt er namelijk sterk vanaf wat voor soort haartype je hebt. Maar we kunnen er niet omheen: ja, het is fijn dat je (bijna) elke dag je haar wast als je veel sport, veel zweet of op een erg vochtige plek woont.

Heb je een heel vette hoofdhuid? Tja, ook dan is dagelijks wassen geen overbodige luxe. Maar wacht even, back to the basis. Wat is eigenlijk de functie van je haar wassen?

Functie haren wassen

Je raadt het al: shampoo heeft vooral een reinigende werking. Je haar wordt lekker fris en het natuurlijke haarvet wordt van je hoofdhuid verwijderd. Net als stylingsproducten en overige vuil.

Maar te vaak wassen? Nee, daar is shampoo niet voor. Je haar wordt zo droog dat het kan gaan afbreken. Het vette laagje op je hoofdhuid is natuurlijk vuil (talg) en dat is juist prima!

Talg beschermt je haar en houdt zelfs je huid soepel. Belangrijke functies dus. Dus denk niet zomaar dat vettigheid altijd vies is, want het heeft zeker een functie! Haren wassen, oké. Maar niet te vaak, want zonder de natuurlijke reactie is je haar niet zoveel..

Niet te vaak haren wassen, maar hoe haren wassenvaak dan wel?

Zeker als je weelderige lokken hebt (normaal haar), is het de moeite waard om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen. Een droogshampoo op z’n tijd mag echt wel. Hoewel er geen standaard aanbeveling is, moet je echt wel drie dagen zonder shampoo kunnen hoor!

Bij heel dik haar en weinig talg is het ook heel belangrijk om je haar minder te gaan wassen. Heb je droog haar of krullen? Dan heb je geluk. Bij jou gaat het gemakkelijk om het aantal wasbeurten af te bouwen.

Wanneer moet je wassen?

Als je zichtbaar vet haar hebt, een jeukende hoofdhuid of duidelijk vuil haar hebt, is het tijd om je haar te wassen. Wist je trouwens dat je in de zomer vaak vetter haar hebt dan in de winter? Je gaat onbewust veel vaker met je handen door je haar, waardoor het vetter wordt.

Als je met je handen door je haar gaat, omdat je het bijvoorbeeld warm hebt of in je gezicht hebt hangen, blijft er vuil achter in je haar. Hoe vaker, hoe vetter. Wat dacht je ervan als je je net hebt ingesmeerd met zonnebrand? Wassen maar..

Hoe moet je je haren wassen?

Goed, laten we eerst de eeuwige discussie afsluiten. Is schuim nou goed of juist niet goed? Als je shampoo schuimt tijdens het haren wassen, dan is dit een goed teken. Schuimt je haar niet? Dan betekent het dat je haar echt vuil is. haren wassen

Dit trucje kun je alleen hanteren als je shampoo gebruikt ter grootte van ongeveer een euromunt. Je kunt dus wel heel veel shampoo gebruiken, zodat het sowieso gaat schuimen, maar dat kan betekenen dat het nog steeds niet schoon is.

Tip: gebruik je conditioner? Gebruik het alleen in je puntjes en niet op je aanzet. Dit kan ook heel snel voor vet haar zorgen, waardoor je dus nog vaker je haar moet wassen.

Haren wassen uitstellen? Zo doe je dat.

Onze Paula heeft heel fijn, dun haar. Dit zorgt ervoor dat ze vaak op dag twee alweer wat vettig haar krijgt. Paula’s trucje?

Dag 1

Op dag één wast Paula haar haar ‘s morgens en föhnt ze het half droog. Deze hele dag heeft ze het lekker los en probeert ze er zo min mogelijk aan te zitten.

Dag 2

Na een nacht slapen lijkt het haar altijd als heel iets vettiger te worden.. Het haar gaat gewoon weer los en de Invisibobble gaat mee om de pols. Aan het eind van de dag gaan de lange lokken in een nonchy paardenstaart. O en ‘s nachts even het kussen omdraaien! #allekleinebeetjeshelpen

Dag 3

Ja, hallo! Daar is de droogshampoo! Deze dag is het haar echt wel iets vettiger dan de vorige dag. Deze laatste dag gaat er een visgraatvlecht of een rommelige knot in. Psst, en een schoon kussensloop doet wonderen! En dag 4 start weer als dag 1 😉 Succes!

‘Los haar, nonchalante staart, vlecht of knot’

Hoe kun jij je haren het best wassen?

haren wassen masseren Natuurlijk moet je wel je haren wassen, maar hoe moet je dat eigenlijk doen? Het liefst gebruik je een milde shampoo. Was het met warm water, maar spoel het na afloop altijd nog even af met koud water!

Wist je dat je haar echt flink nat moet zijn als je er shampoo in doet? Heb je je shampoo aangebracht, masseer je hoofdhuid dan zacht (!). Niet te hard, want dan stimuleer je de aanmaak van talg; wat je haar weet vet maakt.

Of zelfs helemaal je haar niet meer wassen?

Tja, of het wetenschappelijk bewezen is, weten we niet. Wat we wel weten is dat er tal van onderzoekjes zijn gedaan door personen die heel lang hun haren niet hebben gewassen. Wat blijkt in de meeste gevallen?

Na ongeveer 6 weken wordt het haar niet vetter en lijkt de natuurlijk talgproductie verzadigd te zijn. Hierna wordt het haar langzaamaan minder vet en pas na een heel lange tijd wordt het haar zijdezacht en glad. haren niet meer wassen

Wij zijn op zoek naar mensen die dit ook een keer hebben geprobeerd. Wij horen heel graag jouw ervaring! Laat een berichtje achter in de reacties!

Goed, damess.. Hopelijk hebben wij je een beetje op weg geholpen met de tips over hoe vaak en hoe jij je haar moet wassen. Heb jij nog waanzinnige tips of trucs? Let us know!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *