Wat is het juiste ritueel voor het wassen van jouw haar?

Deel dit bericht!

Iedereen heeft tijdens het haren wassen wel een bepaald ritueel en een vaste volgorde. Je wast je haar met shampoo en met een conditioner of haarmasker zorg je dat het haar goed doorkambaar en zacht wordt. Maar wat is nou eigenlijk de werking van deze haarproducten? En hoe gebruik je het op de meest effectieve manier? Wij leggen de verschillen tussen een shampoo, een haarmasker en een conditioner uit. Zo weet jij in het vervolg precies welk haarproduct je wanneer moet gebruiken.

haarritueel

Verschil tussen conditioner en haarmasker

Het meest opvallende verschil tussen een conditioner en een haarmasker is de textuur. Over het algemeen is een haarmasker veel dikker en romiger dan een conditioner. Het verschilt een beetje, want sommige conditioners zijn ook lekker dik en lobbig terwijl ook haarmaskers soms door de vingers glijden. Maar over het algemeen zijn haarmaskers dikker dan conditioner. Dit ligt voornamelijk aan de hoeveelheid water. Haarmaskers bevatten een lager percentage water en zijn daarom dus geconcentreerder en dikker dan conditioners.

Moet je om die reden haarmaskers dan ook langer laten intrekken?

Op de verpakking van haarmaskers staat vaak aangegeven dat je ze 3-5 minuten moet laten intrekken, terwijl op de conditioners uit dezelfde lijn vaak zo’n 1 minuut wordt aangehouden of er staat ‘direct uitspoelen’. Dat is een beetje vreemd, want zowel haarmaskers als conditioners bestaan voor het grootste gedeelte uit ingrediënten die bedoeld zijn om je haren mee te coaten. Deze producten leggen een laagje om je haren, zodat ze mooi glad worden en gaan glanzen. Tegelijkertijd worden de haren beschermd tegen slijtage en gespleten haarpunten. Zodra je een haarmasker of conditioner goed door je haarpunten hebt verdeeld, kun je het uitspoelen. Het enige echt belangrijke is dat je een haarmasker of de conditioner goed en gelijkmatig door je haarpunten verdeeld. Pak er dus gerust een grove kam bij onder de douche. Dit kan best een paar minuutjes in beslag nemen, vooral als je veel en lang haar hebt. Maar zodra het goed in de haren is verdeeld heeft het geen zin om het nog langer te laten intrekken. Wanneer je, ná het doorkammen van het voedende product, het haar uitspoelt, zul je versteld staan hoe zacht het is. Er zijn ook haarmaskers en conditioners met toegevoegde oliën, waarvan kokosolie de enige olie is waarvan bewezen is dat het tot diep in de haarkern kan doordringen. Als je een product met kokosolie aanbrengt, kun je overwegen om het wel iets langer te laten inwerken.

Nu vraag je je misschien af: Moet ik ná het haarmasker ook nog een conditioner gebruiken?

Nee, dat is overbodig. Er zitten in een haarmasker meer bestanddelen die het haar voeden dan in een conditioner. Dus om je haar met beide producten te behandelen is niet nodig. Zorg wel dat je een goed haarmasker haalt dat past bij jouw haarsoort en gebruik dit zoals in de gebruiksaanwijzing wordt geadviseerd. Over het algemeen kun je volstaan met één haarmasker per week. De conditioner kun je dagelijks gebruiken. Maar wil je het haar eens extra verwennen, dan kan je natuurlijk altijd besluiten om een keertje extra het masker aan te brengen.

Dus in principe is de volgorde als volgt:

Stap 1

SHAMPOO VOOR SCHOON HAAR

Haren wassen begint met een goede shampoo. Kies altijd een shampoo dat bij jouw haartype past.
Is jouw haar geverfd? Kies dan voor een shampoo die speciaal ontwikkeld is voor gekleurd haar.
Voelt jouw haar droog aan? Ga dan voor voedende shampoo. Vrouwen die meer volume in hun haren willen raden wij een volume shampoo aan. Doorgaans zul je kunnen volstaan met één keer wassen. Maar wanneer er bijvoorbeeld veel stylingproducten in het haar zitten, kan het fijn zijn om het haar nog een keer te wassen. Spoel na het wassen de haren altijd heel grondig uit zodat er geen shampoo resten achterblijven.

Stap 2 (dagelijks)

CONDITIONER VOOR ZACHT, GOED DOORKAMBAAR EN GLANZEND HAAR

Na het wassen is het tijd voor een conditioner. Door de shampoo gaan je haarschubben open staan. Een conditioner sluit deze weer. Het maakt het haar gemakkelijk doorkambaar, heerlijk zacht en het geeft een schitterende glans. Dit haarproduct mag je na elke wasbeurt gebruiken en spoel je na het doorkammen weer uit. Een echte must voor mooie, gezonde haren. Let er wel op dat natte haren breekbaarder kunnen zijn dan droge haren. Dus voorzichtig van onder naar boven de haren doorkammen.

Stap 2 (1 keer per week)

EEN VOEDEND HAARMASKER VOOR EEN EXTRA OPPEPPER VAN HET HAAR

Het geeft jouw haar een echte oppepper en verzorgt het van binnenuit. Vooral voor vrouwen met lang haar is regelmatig gebruik van een haarmasker aan te raden. Het blaast droog, beschadigd of gekleurd haar weer nieuw leven in.

Heb je nog vragen?
Bij Haarwereld zijn we er speciaal voor jou. Dus twijfel niet en vraag het ons!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *