Hoe kan ik mijn haren het snelste laten groeien?

Deel dit bericht!

1. Keep it real

Je ziet het waarschijnlijk wel eens voorbij komen,  YouTube filmpjes waar erg veel DIY recepten voorbij komen die je haren overnacht 3 cm laten groeien. Dit bestaat gewoon niet! Ook al wil je het nog zo graag geloven, met een mengseltje van kokosnoot olie en wat kruiden gaat je haar echt niet ineens harder groeien. Dus keep it real, deze magische wondermiddeltjes zijn (helaas) te mooi om waar te zijn. Wat wél een feit is, is dat je haren gemiddeld 1 cm per maand groeien. Dat is dus ongeveer 12 cm per jaar.

 

2. Wees extreem duidelijk tegen de kapper

 

Mocht je geen sterk haar hebben of het gekleurd hebben dan is het het beste om om de 3 maanden naar de kapper gaan. Ook met gespleten haarpunten deze kun je beter wegknippen en voorkomen. Want als ze eenmaal gespleten zijn, kunnen ze alleen nog maar verder naar boven splijten en dan ben je nog verder van huis. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Als je naar de kapper gaat leg dan rustig uit dat je je haren wil laten groeien en dat er dus maximaal een halve centimeter vanaf geknipt mag worden. Dat is echt een piepklein beetje, maar precies voldoende om haren gezond te houden én ze tegelijkertijd te laten groeien. De meeste kappers zullen je echter wel begrijpen en gehoor geven aan je verzoek, dus het allerbelangrijkst is dat je van te voren duidelijk aangeeft wat je wilt, en waarom.

 

 

 

 

3. Probeer stylingtools (zo veel mogelijk) te vermijden

Je moet EXTRA lief zijn voor je haar. Sowieso moet je je haren altijd goed verzorgen, maar het kan nooit kwaad om ze extra goed te vertroetelen. Probeer hitte van krultangen, stijltangen en föhns daarom zo veel mogelijk te vermijden. Laat het lekker drogen aan de lucht, of gebruik eens een no heat methode voor watslag, krullen of definitie. En als je dan toch aan de slag gaat met stylingtools, zorg er dan voor dat je je haren beschermt met een heat protector of anti-klitspray.  Zoals de Revlon Uniq All In One Treatment 150ml. 

Over hitte vermijden gesproken, zet je douche niet al te heet, ook niet in de winter. Ik weet dat het lekker is om onder een hete douche te staan, maar je haren én huid drogen hier extra van uit, dus probeer er een beetje op te letten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Gebruik een oud T-shirt

föhn kopen

De meeste mensen gebruiken vaak een handdoek na het douchen, die ze als een tulband om mijn haren wikkel. Echter is dit heel schadelijk! De tulband zit namelijk zo strak op je hoofd dat het de kleine babyhaartjes aan de zijkanten uit je hoofd kan trekken, bovendien zorgt de grovere vezel van een badhanddoekvoor frictie en dus schade aan je haar. Het allerbeste kun je daarom een oud, katoenen T-shirt gebruiken om je haren mee te drogen. Deze stof is veel fijner en neemt beter en sneller vocht op. Wrijf het dan ook niet hard heen en weer, maar knijp het voorzichtig in je haren. Op deze manier wordt het prima droog zonder je haren te veel te beschadigen.

 

 

 

 

5. Borstel een haarmasker goed door 

Of je een haarmasker 1 minuut of 30 minuten laat intrekken maakt weinig verschil. Wat wél verschil maakt is het doorkammen of -borstelen van een haarmasker, want dit zorgt ervoor dat zo veel mogelijk haren bedekt worden en in aanraking komen met je masker. Ook maakt het veel verschil om je haren, voordat je het masker aanbrengt, goed handdoekdroog te maken. Wel graag met een oud T-shirt, zoals bij punt 4 staat aangegeven. Zet de douche uit, knijp je haren uit, pak een T-shirt en knijp hiermee in je haren, net zo lang tot ze handdoekdroog zijn geworden. Hierna borstel je je haarmasker erin. Als je haren minder nat zijn, wordt het masker minder ‘verdund’ en breng je het dus geconcentreerder aan, waardoor het nóg beter zijn werk kan doen. Gebruik minstens 1 keer per week een haarmasker.

Ook je conditioner kun je het allerbeste doorkammen of -borstelen op handdoekdroog haar. Ik gebruik om de dag een conditioner, ook op de dagen dat ik mijn haren niet was met shampoo. Ik heb onwijs droog en stug haar, dus mijn haren varen hier lekker bij. Het hangt dus een beetje van je haartype af, maar je zal snel genoeg merken of je je haren ‘over-conditioned’ of niet.

Hoe dan ook, doorborstelen is key! Overal online lees je dat je dit het beste met een grove kam kunt doen, maar no way dat je met een grove kam door je haar heen komt. Het doet pijn en het duurt lang, en daarom adviseren wij zeker om The Wet Brush Condition Paddle te gebruiken. Deze borstel is speciaal ontwikkeld voor onder de douche en We love it! Hij is lekker groot, dus het verspreidt haarmasker en conditioner binnen no-time.

De pinnetjes zijn heel flexibel, waardoor ze meebuigen terwijl je borstelt en het je haren dus niet beschadigd. Aan de achterkant zitten gaatjes waardoor de borstel goed opdroogt na gebruik. En hij heeft een anti-slip handvat, zodat hij niet uit je handen glipt, ook al is ‘ie nat en glad. Ik vind hem ideaal en dit werkt voor mij VEEL beter dan een grove kam. 

 

 

 

 

6. Bescherm je haren tegen frictie

Wanneer je haren tegen elkaar aan, of tegen iets anders aan wrijven, kunnen er gespleten punten ontstaan. Draag je je haren graag in een knotje of staartje dan kan een (te strak) elastiekje ervoor zorgen dat je haren afbreken. Vooral het metalen gedeelte van een elastiekje is vaak de boosdoener omdat hier haartjes achter blijven steken. En als het elastiekje te veel druk op je haarwortels zet, kan er zelfs haar uit gaan vallen. Om dit te voorkomen kan je een haarelastiek zoals de Invisibobble gebruiken, die speciaal is ontwikkeld om zo min mogelijk schade aan je haar aan te richten. Ook de goeie ouwe scrunchie (of wokkel, kennen jullie hem nog?) is zacht voor je haren.

Draag je je haren graag los dan kan de wrijving van je haren tegen je kleding zorgen voor gespleten haarpunten. Door gebruik te maken van een haarserum, haarolie of leave-in conditioner worden je haren voorzien van een coating waardoor ze soepel langs elkaar heen bewegen en er dus minder frictie ontstaat, zowel onderling als tegen je kleding aan. Het aanbrengen van deze producten is sowieso een aanrader om je haren te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Het slapen op een zijden kussensloop zou ook frictie moeten verminderen, vanwege de zachte en gladde textuur van deze stof. Ik heb in het verleden wel eens op een zijden kussensloop geslapen en heb zelf geen verschil gemerkt, maar ik denk dat dit vooral een uitkomst is voor hele wilde slapers of voor mensen met stug haar en die elke ochtend wakker worden met een vogelnestje op hun hoofd. Het is het proberen waard, baat het niet…

 

 

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *