Hoe kom ik van mijn droge hoofdhuid af?

Deel dit bericht!

Heb je vaak jeuk op je hoofd? Of voelt de hoofdhuid trekkerig aan? De kans is groot dat een droge hoofdhuid de boosdoener is. Vooral in de wintermaanden zullen veel mensen hier last van hebben. Dit komt door de kou en de droge lucht van de verwarming. Ook andere factoren kunnen zorgen voor een droge hoofdhuid. In deze blog bespreken wij de oorzaken en natuurlijk hoe je van een droge hoofdhuid afkomt.

droge hoofdhuid

Wat is een droge hoofdhuid?

Eén ding dat zeker is en dat is dat een droge hoofdhuid heel vervelend is. Het irriteert en ziet er soms ook nog vies uit door de schilfertjes die ontstaan. Door deze schilfers denk je wellicht aan roos, maar dat is lang niet altijd zo. En het is ook heel wat anders. Om er zeker van te zijn dat het een droge hoofdhuid is, zul je de onderstaande symptomen moeten herkennen. Onze blog over roos lees je hier.

 • Last van een jeukende of trekkende hoofdhuid.
 • Je ziet fijne, witte en droge schilfers.
 • Je hebt last van een ruwe, schrale en rode hoofdhuid.
 • Bij een extreem droge hoofdhuid kan haaruitval voorkomen.

Het verschil met roos is voor sommigen misschien lastig te herkennen, maar voor een kapster of andere deskundige eenvoudig te onderscheiden door de schilfers. Bij roos zullen de schilfers namelijk groter, vettiger en gelig van kleur zijn.

Wat is de oorzaak van een droge hoofdhuid?

De oorzaken kunnen heel erg verschillen. Het kunnen interne en externe factoren zijn. Bij interne factoren kun je bijvoorbeeld denken aan erfelijkheid. Het kan zijn dat je door jouw genen sneller te maken hebt met een droge hoofdhuid. Ook een hormonale verandering kan dat doen. Denk hierbij aan een zwangerschap, de overgang of een narcose. Mensen die last hebben van huidproblemen (zoals psoriasis of atopische dermatitis) hebben ook een grotere kans op een droge hoofdhuid. Daarnaast zijn stress, ouderdom en gezondheid de meest voorkomende interne factoren.

Ligt het niet bij één van deze interne factoren? Dan is er wellicht een externe factor. De meeste mensen zullen dit wel merken, maar de grootste externe factor is de verandering van temperatuur of seizoenen. Ook kan een slechte voeding, roken, bepaalde medicatie en weinig sporten een van de boosdoeners zijn (of een combinatie hiervan).

Als laatste wil ik het gebruik van de verkeerde haarproducten benoemen. Veel mensen gebruiken de goedkoopste of meest voor de hand liggende shampoo, zeep of haarproducten. Helaas zijn deze producten vaak te agressief of bevatten ze irriterende ingrediënten. Dus alsjeblieft, let op bij het aankopen van jouw haarproducten. Ga bij voorkeur voor een product met natuurlijke ingrediënten.

Hoe behandel ik de droge hoofdhuid?

Als je eenmaal een droge hoofdhuid hebt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af. Onderstaand een kleine opsomming van oplossingen. Om er zo snel mogelijk van af te zijn, is het belangrijk dat je aan al deze oplossingen houd.

 • Denk aan de juiste voeding
  Je hoofdhuid moet je van binnenuit goed verzorgen. Dit doe je door gezond te eten en voldoende te drinken. Bij voorkeur drink je 1,5 tot 2 liter water per dag en consumeer je voldoende vitamine E, vitamine B en omega-3-vetzuren. Dit zit bijvoorbeeld in vette vis, noten, lijnzaad en avocado. Mocht je dit niet op dagelijkse basis binnenkrijgen door je maaltijden, kun je gebruik maken van aanvullende voedingssupplementen.
 • Maak gebruik van de juiste producten
  Het vetlaagje dat je hoofdhuid beschermt kan snel worden beschadigd door te agressieve haarproducten te gebruiken. Hierdoor wordt de hoofdhuid dus droog. Bij voorkeur gebruik je producten met natuurlijke ingrediënten. Heb je al een droge hoofdhuid? Dan kun je de hoofdhuid herstellen met de producten van Mediceuticals.
gebruiksaanwijzing behandelen droge hoofdhuid

Ook als de hoofdhuid weer is herstelt, kun je de X-derma shampoo en Therapeutic conditioner goed blijven gebruiken.

 • Wees voorzichtig met borstelen
  Het gebruik van een borstel wordt nogal eens onderschat. Het kan meer schade aanbrengen dan je misschien denkt. Hard borstelen bij een droge hoofdhuid is not-done. Het verergerd de problemen alleen maar. Ook het gebruik van de verkeerde borstel kan vervelend zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Scalpro borstel. Deze is speciaal ontwikkelt voor mensen met hoofdhuid problemen.
 • Gebruik zo min mogelijk hitte
  Hitte is een grote boosdoener als het gaat om het beschadigen van het haar of de hoofdhuid. Denk hierbij aan het gebruik van de föhn, stijltang of krultang. Gebruik deze zo min mogelijk en gebruik de föhn op een koudere stand. Gebruik je de producten toch? Bescherm je haar dan met een hitte bescherming. De KMS Therma Shape Hot Flex Spray is een goede optie!

De Mediceuticals Scalpro borstel voorkomt irritatie!

Mensen met hoofdhuidproblemen hebben vaak moeite met het borstelen van hun haren. Het doet pijn en gaat gepaard met veel haaruitval. De Mediceuticals Scalpro Hairbrush ontwart het haar eenvoudig en glijdt moeiteloos door het haar. De siliconen pinnen beschermen de hoofdhuid waardoor je minder irritatie ervaart op de hoofdhuid. Ook zonder hoofdhuidproblemen is dit een fantastische borstel voor alledaags gebruik. Het is ook niet voor niets onze best verkochte borstel.

HEB JE VRAGEN?

Laat het onze specialisten weten en we staan klaar om jou zo goed mogelijk te helpen. Ook voor andere vragen staan wij altijd klaar. Just let us know 😉

Merken: Mediceuticals, NL

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *