Hoe onderhoud ik mijn professionele kappersscharen?

Deel dit bericht!

Als enthousiaste hobbyist heb je geïnvesteerd in een stel mooie professionele kappersscharen. Deze gebruik je vol enthousiasme bij vrienden en familie. Maar knipt deze nog wel zo fijn als in het begin, toen deze nog nieuw was? Na verloop van tijd verliest de schaar zijn scherpte en is deze toe aan een slijpbeurt. Na een goede slijpbeurt knipt je schaar weer als nieuw. Hoe je dit doet leggen we je uit.

Een goede kappersschaar

Goed gereedschap is het halve werk. Als kapper of hobby-kapper weet je dit maar al te goed. Met een goede schaar kan je alles bereiken wat je wil: knippen, slicen en uitdunnen. Om jouw gereedschap optimaal te laten werken voor je is het belangrijk dat deze goed scherp is. Het is daarom aan te raden om regelmatig je scharen te laten slijpen. Een professionele slijpservice kan goed voor jouw de kappersscharen slijpen. Wanneer je je scharen laat slijpen ben je gegarandeerd dat je de scharen als nieuw, of misschien zelfs scherper terug krijgt. Eventueel kan je de scharen ook proberen zelf te slijpen.

Zelf kappersscharen slijpen

Ben je zelf handig en heb je een vaste hand? Dan kan je proberen zelf je kappersscharen te slijpen. Met een aantal tools kan je direct aan de slag. Dit heb je nodig:

 • Wetsteen korrel 1000
 • Wetsteen korrel 3000
 • Tissues
 • Schroevendraaier
 1. Haal de schaar uit elkaar

Start met het uit elkaar halen van de schaar. Draai de schroef los met een schroevendraaier. Sommige scharen zijn bevestigd aan elkaar met een draaiknop. Let goed op hoe de onderdelen zitten. Deze moet je na afloop op dezelfde manier weer monteren.

 • Slijp op een wetsteen met korrel 1000

Pak een wetsteen met korrel 1000. Maak deze nat, zodat je deze kunt gebruiken. Plaats de schaar met het snijblad naar beneden. Schuif de schaar op en neer over de steen, met het snijblad precies recht op de steen. Herhaal dit ongeveer 20 tot 30 keer. Voel met je aan het snijblad door deze haaks op het snijblad te zetten. Schraap als het ware met je duim langs het snijvlak. Voelt deze scherp aan? Ga dan door naar stap 3.

 • Slijp op een wetsteen met korrel 3000

Pak een wetsteen met korrel 3000. Maak deze nat, zodat je deze kunt gebruiken. Plaats de schaar met het snijblad naar beneden. Schuif de schaar op en neer over de steen, met het snijblad precies recht op de steen. Herhaal dit ongeveer 20 tot 30 keer.

Herhaal stappen 2 & 3 met het tweede deel van de schaar.

 • Zet de schaar in elkaar

Zet de schaar weer in elkaar. Plaats elk onderdeel op exact dezelfde manier als voordat je deze uit elkaar haalde.

 • Maak een tissue nat

Maak een tissue nat en probeer deze door te knippen. Is de knip helemaal clean en hapert de schaar nergens? Dan is de schaar weer goed scherp.

Kappersscharen laten slijpen door een professional

Zelf slijpen kan lastig zijn. Als de goede snijhoek niet wordt gehanteerd kan het de werking van de schaar sterk beïnvloeden. Deze zal niet goed meer werken en bijna onherstelbaar beschadigen. Als je het slijpen uitbesteed aan een professionele slijpservice voor kappersscharen ben je er van verzekerd dat de schaar optimaal geslepen wordt. Wij raden Kappersscharen Slijpen Nederland aan. Hier hebben wij in het verleden goede ervaringen mee gehad.

Kappersscharen Slijpen Nederland slijpt voor ruim 3500 professionele kappers en hobby kappers in Nederland. Door een afhaalopdracht in te plannen sturen zij gratis een envelop naar je toe. Deze kan je gebruiken om de scharen kosteloos op te sturen. Binnen enkele dagen heb je ze weer terug.

Kappersscharen Slijpen Nederland slijpt:

 • Kappersscharen
 • Convex scharen
 • Coupescharen
 • Effileerscharen
 • Scheermessen
 • Tondeuse messen

Twijfel je over welk product het best is voor jouw haar of heb je andere vragen? Neem gerust contact op met de professionele klantenservice van Haarwereld.nl! Dit kan via klantenservice@haarwereld.nl of via 0592-480503.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *