Hoofdhuidkoeling: voorkom haaruitval bij chemo!

Deel dit bericht!

Hoofdhuidkoeling, een vrij onbekend begrip waar ‘Stichting geef HAAR een kans’ meer bekendheid aan wilde brengen. Hoofdhuidkoeling kan haaruitval bij een chemobehandeling verminderen en zelfs voorkomen! hoofdhuidkoeling

Vraag het maar eens aan vrouwen (en mannen!) en denk bij jezelf hoe gelukkig je bent met je haar. Is jouw haar ook groot onderdeel van je persoonlijkheid?

Grote kans van wel. Dan zou het toch geweldig zijn om je haar te behouden tijdens een mindere periode?

Maar, wat is hoofdhuidkoeling precies, hoe werkt het en voor wie is het mogelijk? Wij geven je graag uitleg! Wil je álle ins en outs weten? Check dan de site van Geef HAAR Een Kans. Trouwens, misschien heb je eens gehoord van haarkoeling? Daarmee bedoelen we hetzelfde!

Wat is hoofdhuidkoeling precies?

Bij hoofdhuidkoeling wordt de hoofdhuid van iemand die chemotherapie moet ondergaan gekoeld tot 15-25 graden Celcius door middel van een koude muts of kap. Deze kap is verbonden aan een koelapparaat en wordt koel gehouden door koelvloeistof.

hoofdhuidkoeling_band

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

Doordat de temperatuur van de hoofdhuid flink daalt, vertraagt de doorbloeding van de haarwortels en verlaagt de stofwisseling. Dat zorgt ervoor dat haarcellen minder beschadigen door de medicijnen die haaruitval veroorzaken.

Dus tijdens de chemokuur wordt de ijskap opgezet die kou afgeeft, zodat er minder schadelijke stoffen bij de haarcellen komen.

Hoe lang duurt de koelbehandeling?

Kiest iemand voor een haarkoeling, dan is deze persoon ca. 2 uur langer aanwezig dan zonder deze speciale behandeling.

In hoeverre valt haar wel of niet uit?

Ervaringen van patiënten wijzen uit dat ondanks de haarkoeling toch lichte haaruitval optreedt. Maar, let op: de verhalen zijn heel verschillend. Waar de één haar volle bos met krullen nog helemaal heeft, stopt de ander met de behandeling door bijwerkingen. In ongeveer 50% van de gevallen, slaagt de behandeling. hoofdhuidkoeling-haaruitval

Nog een belangrijk gegeven: alleen het haar bovenop je hoofd wordt beschermd. Wimpers en wenkbrauwen zullen ondanks de haarkoeling niet beschermd zijn tegen uitval.

De kans op succes is afhankelijk van de soort chemotherapie, zegt de stichting. De kans op haaruitval is te berekenen via een keuzehulp. De soort chemo en de dosis zijn van grote invloed!

Wat zijn de bijwerkingen?

Hoofdpijn. En dat is niet zo heel gek als je hoofdhuid tot een vrij lage temperatuur wordt gekoeld. Maar wist je dat 80% geen hoofdpijn ervaart? Lichte hoofdpijn komt soms voor bij 13% en 7% heeft matige tot ernstige hoofdpijn na de koelbehandeling. En eerlijk is eerlijk, minder dan 10% stopt helemaal met de koeling.

Bij welke soorten kanker kan huidkoeling worden toegepast?

In principe kan haarkoeling bij alle soorten kanker worden toegepast, behalve bij kwaadaardige bloed- en lymfeklierziekten, zoals leukemie.

Dit zijn de voordelen van hoofdhuidkoeling

Natuurlijk is het grootste voordeel dat de kans op haarbehoud vrij groot is. Is je haar je heel dierbaar, dan is haarkoeling een mooie oplossing! Zo hoef je geen pruik of andere hoofdbedekking als een pet of muts te dragen.

Nadelen? Tja, die zijn er helaas ook!

Kies je voor hoofdhuidkoeling, dan ben je eenmaal langer aanwezig in het ziekenhuis. En of het werkt? Die garantie is er nooit 100%. Het kan zijn dat hoofdhuidkoeling_behandelingde haarkwaliteit minder wordt doordat de doorbloeding wordt verlaagd of dat het haar alsnog wel (deels) uit gaat vallen.

Het is koud. Gewoon koud! Veelgehoord is dat het eerste kwartier de kou als vervelend wordt ervaren, maar dat het daarna afneemt. De kans dat je hoofdpijn krijgt als bijwerking, kunnen we helaas ook niet voor je uitsluiten.

Spread the word!

Omdat hoofdhuidkoeling een vrij onbekende behandeling is, zouden wij het ontzettend waarderen als je ‘t onder de aandacht brengt. Team Haarwereld zou het heel fijn vinden als we vrouwen en mannen hiermee hun haren kunnen besparen.

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *