Hoofdluis: vies of juist schoon?

Deel dit bericht!

Hoofdluis, een niet te missen onderwerp als je kids hebt die op de basisschool zitten. Maar, is hoofdluis nou vies of juist schoon? Hoe kom je er vanaf en belangrijker: hoe voorkom je hoofdluis?

Dat hoofdluis zorgt voor jeuk, dat is natuurlijk bekend. Maar, wat is een hoofdluis precies en wat doet dat gekriebel op je hoofd? Begint het jou ook overal te kriebelen? 😉

hoofdluis

Wat is een hoofdluis en wat doet het?

Een hoofdluis is een heel klein insect van maar 3 millimeter groot en is grijs/blauw van kleur. Vaak is dit diertje te vinden in de haren op het hoofd óf in baardhaar! Hoe het beestje groeit? Doordat het zich voedt met bloed.

Zijn luizen vies?

Laten we deze fabel als eerst uitleggen. Luizen hebben niets, maar dan ook niets te maken met hygiëne. Het is zelfs bewezen dat luizen vaker in schoon haar te vinden zijn, dan in haar dat bijvoorbeeld al 4 dagen niet is gewassen!

Zo controleer en verwijder je luizen!luizenkam

Door een luizenkam te gebruiken, kan je gemakkelijk zien of je kind luizen heeft. Hoofdluis gespot? Dan ga je meteen aan de slag met het verwijderen ervan.

Het is ontzettend belangrijk een luis of luizen zo snel mogelijk te verwijderen uit het haar nadat je erachter komt dat jij of je kind er last van heeft.

Want: een luis legt eitjes (neten) die zich flink aan het haar vastkleven. Na één week komen de eitjes uit (en die eitjes leggen na 10 dagen ook weer eitjes).

Voordat je met de netenkam gaat kammen, zorg dat je een wit doekje of papiertje in je handen hebt. Je kamt plukje voor plukje mét het papiertje onder de pluk de haren uit. Door het papiertje kun je zien of er luizen uit het haar zijn gekomen. Je kunt natuurlijk ook boven het bad gaan kammen met het hoofd van je kind voorover.

Aan het kammen? Don’t forget this.

Don’t forget: een pony, haren in de nek, de kruin en achter de oren! En reinig de netenkam na iedere kambeurt. Hé en denk eraan: een netenkam is iets anders dan een luizenkam. Met de luizenkam check je op luizen, met de netenkam verwijder je de luizen en eitjes.

Het verschil zit ‘m in het feit dat de tandjes van een netenkam veel dichter bij elkaar staan en dat deze kam van metaal is. Neten met een luizenkam verwijderen, wordt ‘m dus niet.

hoofdluis

Het voorkomen van hoofdluis

Kun je hoofdluis voorkomen? Je zou het bijna niet geloven, maar het ís te doen! Hoewel luizen van springen houden en dat dan ook doen waar ze willen.. Er is een nieuw product op de markt! (Blijft uiteraard regelmatig (wekelijks) checken en preventief kammen!) Houd ons blog in de gaten voor dé oplossing om hoofdluis te voorkomen. Be continued. Hoofdluis in het haar? Kammen maar!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *