Meest gestelde vragen over zilvershampoo op een rijtje.

Deel dit bericht!

Iedereen kent het tegenwoordig wel, de zilvershampoos. Tegenwoordig gebruikt bijna iedere vrouw met een koele blonde tint of grijze look het. Gewoon omdat het een super eenvoudig product is om je ongewenste geel- oranjetinten te verwijderen. Hier komen natuurlijk ook veel vragen bij om de hoek kijken. In deze blog beantwoorden wij de meest gestelde vragen speciaal voor jou.  

 1. Wat is zilvershampoo en hoe werkt het?  
 2. Wie kan een zilvershampoo gebruiken? 
 3. Wat zit er in een zilvershampoo? 
 4. Is een zilvershampoo slecht voor je haar? 
 5. Hoe lang heeft een zilvershampoo effect? 
 6. Is een zilvershampoo hetzelfde als haarverf? 
 7. Kan ik zilvershampoo op beschadigt haar gebruiken?  
 8. Hoe gebruik je een zilvershampoo? 
 9. Hoe vaak gebruik je zilvershampoo? 
 10. Wat is de beste zilvershampoo en waar kan ik dit krijgen?


1. Wat is zilvershampoo en hoe werkt het?

Een zilvershampoo is een shampoo met blauwe of paarse pigmenten. Deze worden gebruikt om blond, grijs of wit weer een koele tint te geven of om de ongewenste geel- en oranje tinten in het haar te neutraliseren. De zilvershampoo heeft als het ware 2 functies. Functie 1 is het wassen van je haar. Speciaal reinigende ingrediënten ontdoen je haar van productresten en talg. Zo word je haar weer schoon en fris. Bij functie 2 wordt gebruik gemaakt van de paarse en blauwe pigmenten. Deze mengen met de gele en oranje pigmentkleuren. Hierdoor worden ze geneutraliseerd. Doordat je haar de kleur weer probeert te herstellen, zal de zilvershampoo maar tijdelijk zijn. 

2. Wie kan een zilvershampoo gebruiken?  

Een zilvershampoo is te gebruiken voor iedereen met een witte, grijze of blonde coupe. Deze lichte haarkleuren kun je een coole tint geven met een zilvershampoo. Ook zijn dit vaak de haarkleuren waarbij gele en oranje haartinten ontstaan. Hier is de No Yellow de juiste oplossing om het tegen te gaan. 

3.  Wat zit er in een zilvershampoo? 

Een zilvershampoo bevat met name blauwe of paarse pigmenten (vaak afkomstig van lavendel). De blauwe pigmenten helpen om oranje tinten te verwijderen. De paarse pigmenten helpen om gele tinten te verwijderen. Daarnaast bevatten silver shampoos altijd surfuctants (zoals sulfaten) om je haar te reinigen. Afhankelijk van de shampoo zitten er ook nog wel eens verzorgende ingrediënten in, maar dat is niet altijd het geval. 

4. Is een zilvershampoo slecht voor je haar?  

Deze vraag krijgen we eigenlijk wel altijd bij de verkoop van een fles zilvershampoo. En dat is begrijpelijk. Je wilt je haar natuurlijk zo min mogelijk beschadigen. We kunnen je geruststellen. Zilvershampoo hoeft niet altijd schadelijk te zijn voor je haar. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om voor een zilvershampoo zonder sulfaten of eentje met extra verzorgende ingrediënten te kiezen bij een droge hoofdhuid of droog haar. Sulfaten strippen nou eenmaal talg van je haar en hoofdhuid. 

Wil je een zilvershampoo met gerust hart gebruiken, raden we je aan om na gebruik altijd een masker of een conditioner te gebruiken. 

5. Hoe lang heeft een zilvershampoo effect?  

Hoe lang een zilvershampoo effect heeft, is afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal keren wassen en de kleur van je haar zijn de twee grootste factoren. Heb je een donkere haarkleur van jezelf en heb je dit geblondeerd? Dan zal je haar zich sneller willen herstellen met intensere gele en oranje pigmenten. Dit maakt dat de zilvershampoo bij haar dat voorheen donkerder was, minder lang effect heeft dan wanneer het voorheen lichter was.  

Zoals benoemd, maakt het aantal wasbeurten ook een verschil. Door je haar te wassen, slijten de pigmenten uit je haar. Zolang de blauwe en paarse pigmenten niet worden aangevuld, verdwijnen ze uit je haar. Dit betekent dat er geen pigmenten meer aanwezig zullen zijn die de gele en oranje pigmenten neutraliseren. Hierdoor zul je dus een geelachtige gloed krijgen. 

6. Is een zilvershampoo hetzelfde als haarverf? 

Nee, een zilvershampoo is niet hetzelfde als haarverf. De aanwezige blauwe en paarse pigmenten zijn niet bedoeld om je haar te verven. Het kan wel, maar doordat je geen gebruik maakt van een developer (oxidant of waterstofperoxide) is de kleuring niet zo sterk. Als je haar wel paarskleurig wordt, zal deze kleur niet lang blijven zitten.  

7. Kan ik zilvershampoo op beschadigt haar gebruiken? 

Jaa, een zilvershampoo is gewoon te gebruiken op beschadigt haar?  Een zilvershampoo is dan geen grondige reiniger, maar het ontdoet je haar wel van talg. Het is dan ook verstandig om de shampoo niet te vaak te gebruiken. Denk aan 1 of maximaal 2 keer per week. Mocht je beschadig haar hebben is een zilvershampoo met extra verzorgende ingrediënten of één zonder sulfaten geen overbodige luxe. Het enige nadeel is dat je hier net iets meer centen voor neer moet leggen.  

Een tweede aandachtspunt bij het gebruik van zilvershampoo op beschadigt haar is dat de haarschubben vaak open staan. Hierdoor zullen de pigmenten sneller in het haar trekken. Zorg er dus voor dat je de shampoo niet te lang laat intrekken. 

8. Hoe gebruik je zilvershampoo? 

Uiteraard is de gebruiksaanwijzing achterop de fles altijd leidend. Maar over het algemeen geldt het volgende voor als je een zilvershampoo wil gebruiken (dit is dus een richtlijn, geen garantie!). 

 • Leg sowieso een (donkere) handdoek klaar om je haar mee af te drogen. 
 • Zorg dat je haar vochtig is en knijp eventueel overtollig water eruit. 
 • Breng vervolgens 1 of 2 nootjes zilvershampoo aan in je haar. 
 • Heb je natuurlijk wit, grijs of blond haar? Laat 30 seconden inwerken. 
 • Heb je geblondeerd of geverfd blond haar? Laat 5 minuten inwerken. 
 • Heb je grijs geverfd haar (granny hair)? Laat 5 minuten of langer inwerken. 
 • Spoel daarna goed uit. 
 • Vervolg met een conditioner, masker of treatment. 
 • Spoel ook die goed uit. 
 • Droog je haar met de (donkere) handdoek. 

Zolang je onder de douche staat met stromend water heb je niet per sé handschoenen nodig bij het aanbrengen van een zilvershampoo. 

Maar wanneer je je haar handdoekdroog maakt, dan worden je handen ook droog. Ga je dan een silver shampoo aanbrengen? Dan heb je kans dat je handen, velletjes en nagelriemen ook paars worden. In dat geval raden we je aan om wegwerp handschoenen te gebruiken.

9. Hoe vaak gebruik je zilvershampoo? 

Hoe vaak je een zilvershampoo moet gebruiken ligt aan welke kleur je wilt behouden. Hieronder staan kort de richtlijnen voor het aantal wasbeurten.  

Wanneer je een zilvershampoo gebruikt om gele- of oranje tinten uit je haar te halen? Dan is het voldoende om de zilvershampoo 1 keer om de 3/4 wasbeurten te gebruiken. De keren dat je niet met zilvershampoo wast, kun je het best met een kleur beschermende shampoo wassen.  

Gebruik je de zilvershampoo voor grijs haar (granny hair)? Dan adviseren wij om deze bij iedere wasbeurt te gebruiken. 

10. Wat is de beste zilvershampoo en waar kan ik dit kopen?  

Dit is natuurlijk voor iedereen weer anders. Iedereen heeft een ander haartype en een andere voorkeur. Hieronder staan de meest verkochte zilvershampoos via Haarwereld.nl.  

Goldwell Blondes & Highlights Anti-Yellow shampoo 250 ml.

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *