Hoe onderhoud ik mijn tondeuse en equipment?

Deel dit bericht!

Als jij net een nieuwe tondeuse hebt gekocht wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Dit doe je door hem goed te onderhouden. Maar hoe doe je dat precies? In deze blog bespreken wij alle do’s en don’ts.

De levensduur van de tondeuse verlengen door hem schoon te maken!

We vallen meteen met de deur in huis. Het schoonmaken van jouw tondeuse en equipment heeft nummer 1 prioriteit als je de tondeuse langer dan een paar maanden wilt gebruiken. Hoe vaak we het ook zeggen, we komen nog steeds tondeuses tegen met een volle snijkop of piepende snijbladen. Zonde! Met een minuutje per dag voorkom je dit.

Bij de meeste professionele tondeuses en trimmers kun je de snijknop gemakkelijk van het apparaat klikken. Dit doe je door je duim op het snijblad te leggen en vervolgens van je af te duwen. Je kunt alle kleine haartjes uit de binnenkant van het apparaat vegen met een klein borsteltje. Doe dit regelmatig om te voorkomen dat het apparaat vermogen verliest. En omdat het hygiƫnisch is. Als je dit niet doet kan het zo zijn de haartjes klem komen te zitten tussen de snijbladen. Hierdoor zul je de snijkop moeten vervangen. Maak je het echt bond? Dan kan het er zelfs voor zorgen dat de motor te veel kracht moet leveren en stuk gaat. De tondeuse zal gaan haperen.

Snijkop verwijderen

Kun je de snijkop niet van je apparaat verwijderen? Probeer hem dan zo goed mogelijk van buitenaf schoon te borstelen en te blazen. Ook kun je gebruik maken van Barbicide. Door een heel klein bodempje vloeistof in een schaaltje te doen, kun je snijkop net onder dompelen. Als je het apparaat kort aanzet, zullen de haartjes uit de snijkop vloeien. En! Je bent gelijk af van alle pikkende restanten zoals gel en haarlak. Denk er wel aan om de snijkop weer goed af te drogen en in te vetten.

Smeer je equipment in met Ultron Long Life.

Nadat je hem goed hebt schoon geborsteld, moet je hem nog even insmeren. Hiermee zorg je ervoor dat de snijbladen en de zuigers in de cilinders goed blijven glijden. Doe je dit te weinig zul je merken dat het apparaat meer moeite heeft om voldoende toeren te draaien en zal het snijblad warm/heet worden. Dit komt doordat de snijbladen van metaal zijn en met hoge snelheid langs elkaar wrijven. Denk maar eens aan verschil wanneer je je handen met lotion langs elkaar wrijft en zonder. Je zult merken dat je handen met lotion veel minder snel warm worden en makkelijker glijden.

Hoe doe je dit nou op de juiste manier? Wij zijn helemaal fan van Ultron Long Life. Dit is een eenvoudige spray variant waardoor het niet smeert. Nadat het snijblad schoon is gemaakt en het apparaat uit staat, spuit je een klein beetje spray op de ’tanden’ van de snijkop. Let op! Te veel is ook niet goed. Zorg ervoor dat de olie er niet uit graat druppen. Dit is een indicatie dat je te veel gebruikt. Hierdoor blijft er te veel olie in de snijkop waardoor de haartjes uit kunnen zetten en zorgen voor verstoppingen. Als je hem uiteindelijk hebt ingesmeerd, zet je het apparaat even kort aan zodat het zich goed verspreid. Je zult gelijk horen dat het apparaat meer toeren draait.

Laat je tondeuse of trimmer niet altijd aan de lader liggen.

Dit geldt voor bijna alle elektrische apparaten; laat hem niet onnodig lang aan de lader liggen. Dit zorgt er voor dat je batterij lui wordt. Dat wil zeggen dat je het apparaat steeds eerder moet opladen. Krijg je hem net binnen? Laat hem dan eerst volledig op voordat je hem gebruikt.

Extra tip: laat je apparaat niet op de lader staan, ook niet als de stekker niet in het stopcontact zit. Je tondeuse loopt alleen maar stof te happen. Het is beter om hem op te bergen in een stof- en vochtvrije hoes.

Is je snijblad niet optimaal meer? Vervang hem op tijd!

Als je snijblad krom is door een val, de snijbladen niet meer scherp zijn of de snijbladen glijden niet goed meer; wacht dan niet te lang met het vervangen. Je apparaat gaat er aan ten onder. Wij bieden een ruim assortiment aan equipment. Twijfel je of de juiste snijkop er bij zit, neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Heb je vragen? Of wil je gewoon even kletsen?

Onze klantenservice is iedere werkdag te bereiken per telefoon en mail. Wij helpen je graag waar we kunnen. Je kunt ons bereiken via klantenservice@haarwereld.nl of via 0529-480503.

Op onze site vind je onder andere de beste apparaten van Wahl!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *