Roos en een jeukende hoofdhuid tegengaan: 5 Tips!

Deel dit bericht!

Roos, schilfertjes. De kleine witte stukjes die op je schouders liggen en vooral heel duidelijk zichtbaar zijn op donkere kleding. Heb je last van roos? Geen paniek!

Er zijn onwijs veel mannen en vrouwen met jou die dit haarprobleem kennen. Dat komt omdat we de veroorzaker van roos allemaal bij ons dragen. Alleen niet bij iedereen ontstaat er ook daadwerkelijk roos: schilfertjes van de huid.

roos jeukende hoofdhuid

Wat is roos eigenlijk en hoe ontstaat het?

Precies, je leest het goed. De schilfertjes van je hoofdhuid noemen we roos. Maar hoe ontstaat dat dan? Jouw hoofdhuid wordt continu vernieuwd. Cellen in je huid delen zich en vormen een nieuw laagje hoofdhuid. De oude celletjes vallen eraf en het proces begint weer opnieuw.

Als je last hebt van roos, dan vermenigvuldigen die cellen zich twee keer zo snel. Er zijn dan ook vanzelfsprekend meer dode huidcelletjes die eraf vallen. Deze plakken vaak wat aan elkaar en zijn opeens zichtbaar!

Gek genoeg is er (nog) geen reden die aantoont waarom persoon A wel roos heeft, maar persoon B niet. Wat we wel weten, is dat we allemaal een bepaalde gist op onze hoofdhuid dragen die zich prettig voelt in een warme omgeving.

1. Niet krabben

Tip voor iedereen: ga niet krabben! Hoewel we weten dat het onwijs kan jeuken: gewoon niet doen. Je hoofdhuid krijgt zo niet de rust om te genezen en zo wordt het alleen maar erger.

Voordat je aan de slag gaat met onze overige tips en trucs tegen hoofdroos: het is goed om te weten dat roos in veel gevallen vanzelf weer verdwijnt.

2. Was je haar minder vaak

Klanten vragen ons vaak hoe ze zo snel mogelijk van hun roos af kunnen komen. Herken jij het? De heel kleine, witte stukjes op je zwarte trui of vest waar je je eigenlijk voor schaamt? Dat is helemaal nergens voor nodig. Want iedereen verliest z’n dode huidcellen, maar bij de één is dit zichtbaar en bij de ander toevallig niet.

Wist je dat een té schone hoofdhuid zelfs voor roos kan zorgen? Niets om je voor te schamen dus. Het is natuurlijk fijn om te weten dat je zelfs mét een schone hoofdhuid roos kunt krijgen. Maar wat doe je er dan tegen?

Probeer je haar minder vaak te wassen. Bijvoorbeeld eens in de twee dagen in plaats van iedere dag. Heb je vooral tijdens vakanties last van roos op je hoofdhuid? Ga dan niet elke dag met je hoofdhuid in het water.

3. Pas op met föhnen

Eerder vertelden wij je al dat de gist een warme omgeving erg fijn vindt. En dan weet je dus ook meteen wat je moet doen om het de gist onaangenaam te maken.

Een tip voor alle vrouwen en mannen die hun haren warm föhnen: stop! Het is beter om je haar te föhnen in een lage stand of nóg beter: je lokken aan de lucht laten drogen. Ga je toch föhnen, houd de föhn dan niet zo dicht op je huid.

Ook kan het heel goed dat je in de zomer meer last hebt van schilfers dan in de winter. Herken je dit? Ga dan gewoon lekker onder een parasolletje zitten!

Maar, wacht even. En in de winter dan? Dan hebben toch ook veel mensen last van dit haarprobleem? Dat klopt. Roosproductie wordt namelijk bevorderd door een tekort aan (UV)licht.

Niet zo gek dus, dat je daar in de winter óók meer last van kunt hebben dan anders. Kortom: zorg voor genoeg licht op je hoofdhuid, maar houd je hoofd koel.

4. Lang en warm douchen, heerlijk toch?

Voor veel vrouwen (de mannen kunnen er trouwens ook wat van) klinkt lang en warm douchen als zeer ontspannen in de oren. Maar dat is nou eigenlijk net wat wij niet willen. Nou ja, voor je hoofdhuid dan.

We begrijpen dat het genieten is, maar niet voor je huid. Ken je dat trekkerige gevoel op je armen of op je hoofd na het douchen? Te lang en te warm douchen droogt gewoonweg je huid uit, waardoor het gaat jeuken.

En wist je dat warm water aanstichter is van een vette hoofdhuid? Ook dit kan een reden zijn van de jeuk. Liever korter en minder warm douchen dus.

5. Shampoo, het wapen tegen roos!

Was je je haar elke dag (of in ieder geval een paar keer per week), was je haar dan met een milde of pH-neutrale shampoo. Een milde shampoo wil zeggen dat het een shampoo is voor dagelijks gebruik.

Verminder de schilfering door de shampoo goed in te masseren. Ervaar je roos? Probeer dan eens een van onze shampoos met zinkpyrithion voor roosvrij haar.

Zinkpyrithion vermindert de vorming van schilfers en remt de groei van schimmels en gisten. Dit zit in vrijwel iedere shampoo tegen roos.

Ken jij de KMS Head Remedy Dandruff al? Deze antiroos shampoo is zelfs te gebruiken op gekleurd haar. Even lekker goed in masseren en zo’n 5 minuten laten zitten.

Werken de shampoos niet en blijft de roos gewoon zitten? Krijg je bijvoorbeeld rode plekjes op je hoofdhuid en gaan ze bloeden? Ga dan even bij de huisarts langs voor de zekerheid. Het kán natuurlijk iets anders zijn dan roos, wat er wel op lijkt.

Roos verbergen? Laat het verdwijnen!

Je haar wassen met groene zeep of soda, lichte kleding dragen zodat de schilfers niet opvallen, een halve citroen op je hoofdhuid smeren en ga zo maar door… Er zijn tal van manieren om je roos te verbergen, maar je wilt toch dat je roos écht verdwijnt?

Wil je persoonlijk advies van onze ervaren medewerksters? Neem dan gerust contact met ons op. Wij willen namelijk ook graag dat jij vol zelfvertrouwen en zonder schilfertjes door het leven gaat! O, en beloof ons één ding: vergeet het nummer van De Sjonnies over roos in je haren en los het op een natuurlijke manier op 😉

Aangeraden producten!

Roos is niets om je voor te schamen, maar we willen ’t natuurlijk liever niet. Dus zeg je hoofdroos nu gedag met de anti roos shampoos van Haarwereld.nl!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *