Waarom is mijn haar ineens zo pluizig?

Deel dit bericht!

Iedereen kent het wel: je staat ’s ochtends voor de spiegel en ontdekt tot je grote schrik dat je haar eruitziet alsof je in een windturbine hebt gestaan. Pluizig, onhandelbaar en totaal niet zoals je het voor ogen had. Maar waar komt die plotselinge pluis vandaan? Geen paniek! In deze blog gaan we dieper in op het mysterie van pluizig haar en kijken we naar de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Luchtvochtigheid als boosdoener

Wat heeft het weer met mijn haar te maken?

Een van de grootste boosdoeners als het gaat om pluizig haar is de luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, kan het vocht in de lucht doordringen tot in de haarschacht, waardoor het haar opzwelt en pluizig wordt. Dit fenomeen is vooral merkbaar in de zomer en herfst of in vochtige klimaten. De haarschubben, die normaal gesproken glad en plat liggen, gaan als het ware ‘openstaan’ door de vochtigheid, wat resulteert in een pluizige bos.

Wat gebeurt er met mijn haar?

Om het wat technischer te maken: haar bestaat uit proteïnemoleculen die water aantrekken. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, worden deze moleculen aangetrokken door het vocht in de lucht. Hierdoor zetten ze uit, waardoor de haarschacht uitzet en de schubben openen. Het haar wordt dan ruw en pluizig, omdat de schubben niet meer netjes op elkaar aansluiten.

Haartype en verzorging

Is mijn haartype van invloed?

Je haartype speelt zeker een rol bij het ontstaan van pluizig haar. Mensen met krullend haar hebben vaak meer last van pluis omdat hun haarschubben van nature al wat meer openstaan. Maar ook mensen met steil haar kunnen last krijgen van pluizigheid, vooral als het haar beschadigd is.

Hoe kan ik mijn haar het beste verzorgen?

Een goede haarverzorgingsroutine kan een wereld van verschil maken. Gebruik een hydraterende shampoo en conditioner om je haar gezond te houden. Daarnaast zijn er speciale anti-pluis producten op de markt die een beschermend laagje om het haar leggen, waardoor het minder gevoelig is voor invloeden van buitenaf.

Hitte- en chemische schade

Is het gebruik van stylingtools de boosdoener?

Het regelmatig gebruiken van stylingtools zoals föhns, stijltangen en krultangen kan leiden tot hittebeschadiging van het haar. Deze apparaten onttrekken vocht aan het haar, waardoor het uitdroogt en vatbaarder wordt voor pluis. Probeer het gebruik van stylingtools te beperken en gebruik altijd een hittebeschermend product als je ze wel gebruikt.

Wat doet chemische behandeling met mijn haar?

Chemische behandelingen zoals het verven of permanenten van het haar kunnen ook bijdragen aan pluizigheid. Deze behandelingen beschadigen de haarschubben, waardoor het haar zijn natuurlijke bescherming verliest. Het is belangrijk om na een chemische behandeling extra aandacht te besteden aan hydratatie en herstel.

Haarverzorgingstips voor pluizig haar

Hydratatie is de key!

Een goede hydratatie is essentieel om pluizig haar te voorkomen. Gebruik regelmatig een voedend haarmasker om je lokken extra te verwennen. Kies producten die rijk zijn aan vochtinbrengende ingrediënten, zoals arganolie.

Kam je haar voorzichtig

Ruwe behandeling van het haar kan de schubben beschadigen en pluizigheid veroorzaken. Kam je haar voorzichtig met een brede kam of een borstel met natuurlijke haren om klitten te voorkomen.

Gebruik satijnen kussenslopen

Katoenen kussenslopen kunnen wrijving veroorzaken, wat resulteert in pluizig haar. Satijnen kussenslopen verminderen de wrijving en voorkomen daarmee pluis.

Meer tips?

Pluizig haar is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er tal van manieren om het onder controle te houden. Lees onze vorige blog ‘HOE VOORKOM IK PLUIZIG HAAR?‘ met nog meer tips. Zeg vaarwel tegen die ongewenste pluis en verwelkom stralende lokken!

Heb je vragen of twijfel je ergens over?

Onze professionele klantenservice van Haarwereld staat voor je klaar. Je kunt ze vrijblijvend bereiken via klantenservice@haarwereld.nl of via 0529-480503. Ook als je vragen hebt over een ander product of merk, kun je natuurlijk bij onze klantenservice terecht. 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *