Zelf je haren verven.. To do or not to do?

Deel dit bericht!

Zelf je haren verven of toch maar even langs de kapper? Een vraag waarover je vast wel eens hebt nagedacht. Durf jij het aan om zelf je haar te verven? Dan is dit blog een echte must read voor jou! Wij zetten alle tips ‘n tricks op rij die jij moet weten als je je haar zélf gaat kleuren.

Zelf haren verven: highlights en lowlights

Ho, wacht. STOP! Wij raden je niet aan om zelf highlights en lowlights in je haar te zetten. Maar waarom dan niet? Als je dit zelf gaat doen, is de kans vrij groot dat je geen strepen krijgt, maar vlekken in je haar.

Haarwereld.nl raadt jou aan om dit te laten doen door iemand die hier ervaring mee heeft of het in ieder geval al eens gedaan heeft (en dat het toen ook goed is gegaan natuurlijk ;-).

Je hoeft echt niet per se naar een dure kapper, maar ga niet zelf aan de slag als je onervaren bent!

Zelf je haren verven

Aan de slag: zelf je haren verven!

Oké, geen high- of lowlights dus? Dan gaan we vertellen wat jij moet weten. First things first: je kunt je haar op heel veel verschillende manieren verven. Kies jij voor een verving of voor een colorance (spoeling)?

Verving

Laten we eerst het verschil duidelijk maken. Een verving is blijvend (permanente kleuring) en groeit na verloop van tijd uit. Afhankelijk van de snelheid van je haargroei, zie je vaak na een maandje je eigen haarkleur weer tevoorschijn komen.

Zeker bij een eerste keer kleuren is het heel belangrijk dat je helder hebt wat voor kleur je wilt. Vaak is het bij donker haar makkelijker om alles in één keer in de gewenste kleur te krijgen dan bij blond haar.

Waar moet je op letten? Ga je zelf je haren verven, dan moet je op een aantal dingen letten! Wil je je uitgroei bijwerken, zorg er dan voor de de kleur juist overloopt met de punten. Het zou gek zijn als je punten een heel andere kleur hebben dan je uitgroei.

Wil je juist meer warme in je haar? Zorg er dan voor dat je een kleur kiest die warmte geeft. En let op: dit kan per persoon heel verschillend zijn doordat we allemaal verschillende kleuren huidtonen hebben. Een té warme kleur is trouwens ook niet goed..

Heb je grijze haren? Zorg er dan voor dat je altijd met een dekkende natuurtint werkt. Heb je tot 30% grijze haren? Dan pas je 15 ml/cc natuurtint toe. Tot 60% gebruik je 20 ml/cc natuurtint en tot 100% neem je 25 ml/cc.

Oh, en ladies. Wij zeggen altijd: hoe dikker je haar, hoe meer verf je nodig hebt. Je kunt eigenlijk altijd uitgaan van 40 ml/cc verf en 40 ml/cc waterstofperoxide. Heb je toch te weinig? Kijk dan zelf even hoeveel extra je nodig hebt om je hele haar mee te verven.

Zelf je haren verven

Spoeling

In tegenstelling tot verving, is een spoeling niet blijvend. Deze kleur vervaagt na ongeveer 10-15 wasbeurten. Wanneer is een spoeling dus geschikt? Als je twijfelt over een bepaalde kleur of als je nog niet durft om met permanente verf te werken. Een spoeling is als je het ons vraagt ideaal voor een eerste keer kleuren. Lekker uitproberen als je zelf je haren wilt verven!

Maar, ook hier geldt dat je op een aantal dingen moet letten. Een spoeling kun je alleen gebruiken op natuurlijk haar en wanneer je een donkerdere kleur wilt aanbrengen dan je huidige (lichtere) haarkleur.

Pas op: heb je heel licht haar en zet je een vrij donkere spoeling in? Dan kan je haar nog wel eens groen uitslaan. Mocht dat nou gebeuren: ketchup is your biggest friend!

Algemene tips voor als je zelf je haren gaat verven!

Jij gaat dus écht je zelf je haar verven? Go for it. Maar voordat je aan de slag gaat, willen wij je heel graag nog een paar algemene tips geven.

  1. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing door

Heel cliché, maar we krijgen echt nog wel eens berichtjes van mensen waar het mis is gegaan, puur omdat er niet goed naar de gebruiksaanwijzing is gekeken. Let vooral op hoe je de verf of spoeling aan moet brengen en wat de inwerktijd is van de verf.

  1. Eerst de grijze uitgroei, dan de punten

Heb je grijze uitgroei? Kleur dan eerst de uitgroei en pas op het laatst de puntjes!

  1. Verf op ongewassen haar

Ga je je haar verven? Dan doe je er goed aan om je haar van te voren niet te wassen. En gebruik absoluut geen crèmespoeling. Dit zorgt ervoor dat de verf zich niet goed kan hechten.

  1. Vaseline of een vette creme vlak voor je haarlijn

Wil je er zeker van zijn dat je niet nog een week met verfresten op je voorhoofd of oren loopt? Breng dan voor het verven vaseline of een vette crème aan vlak voor je haarlijn en op je oren.

Zelf je haren verven: ben jij er klaar voor?

Natuurlijk begrijpen wij het als je nog een aantal vragen hebt over hoe jij het best je eigen haar kan verven of over welke producten geschikt zijn voor jouw haar. Bellen, mailen, chatten: wij staan graag voor jou klaar!

Trouwens, heb jij nog andere tips voor als je zelf je haren verft? Of heb jij een gave voor/na foto? Stuur ze in en dan zetten we ‘m bij het blog in!

Veel verfplezier, ladies! Liefs, Carmen

Aangeraden blog

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *